Autocar, touringcar

Strengere controle op fraude met rijbewijzen beroepschauffeurs

Touringcar. Bron: iStock / Evkaz (onbeperkt gebruik)

De Vlaamse overheid zal fraude met rijbewijzen voor onder meer autocarchauffeurs voortaan beter kunnen bestrijden. De gegevensuitwisseling tussen de verschillende Europese lidstaten wordt namelijk verbeterd.

De Vlaamse regering heeft ingestemd met de omzetting van een Europese richtlijn voor gegevensuitwisseling in het kader van bestrijding van fraude met rijbewijzen voor professionele chauffeurs. Het betreft de uitwisseling van gegevens over afgegeven en ingetrokken getuigschriften van vakbekwaamheid en getuigschriften van nascholing tussen de lidstaten van de Europese Unie. Machteld Claerhout, woordvoerder van het kabinet van mobiliteitsminister Lydia Peeters, zegt dat hierdoor op het vlak van vakbekwaamheid (Code 95) meer en beter gecontroleerd kan worden.

Komt eerlijke chauffeurs ten goede

“Als ons departement bepaalde controles doet en een vreemd attest vindt, zal dit veel sneller kunnen gecontroleerd worden bij de verschillende lidstaten. We gaan nu beter kunnen controleren of een attest uit één of andere lidstaat wel klopt. Als we bepaalde fraude vanuit het buitenland ervaren, zoals frauduleuze vakbekwaamheden, zullen we dit sneller kunnen aftoetsen bij de lidstaten. Het is een extra tool tegen fraude en dit zal de eerlijke chauffeurs ten goede komen.”

“Via deze samenwerking kunnen de handhavende instanties in de EU-lidstaten controleren of bestuurders met een geldige code 95 rijden, ongeacht in welke EU-lidstaat de code 95 is afgegeven. Op deze manier zal het departement Mobiliteit en Openbare Werken efficiënter gegevens (conform de privacywetgeving) uitwisselen met de bevoegde autoriteiten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en het Waalse Gewest. De verkeersveiligheid op onze wegen zal hier enkel maar bij winnen”, aldus minister Peeters. De modaliteiten met betrekking tot deze gegevensuitwisseling zullen worden bepaald door de EU-lidstaten in samenwerking met de Europese Commissie.

Handhavingsnetwerk

Minister Peeters nam eerder al diverse maatregelen om fraude met betrekking tot de rijopleidingen, -examens, rijbewijzen een halt toe te roepen. “De omzetting van deze EU-Richtlijn is een extra tool om de strijd tegen de fraude met attesten vakbekwaamheid en nascholing (code 95) voor professionele chauffeurs aan te pakken”, duidt minister Peeters. “Het is daarom belangrijk dat dit handhavingsnetwerk er komt, zeker in het kader van de verkeersveiligheid. Als overheid sturen wij waar we kunnen, maar achter het stuur kruipen zonder kennis van de basisverkeersregels is een slag in het gezicht van alle (dodelijke) verkeersslachtoffers.”

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.