Documentaire busramp Sierre

Één staat stil bij busramp in Sierre met docureeks

Foto: uit docu (Matthias)

Het is op 13 maart 2022 tien jaar geleden dat 28 mensen, onder wie 22 kinderen, stierven bij een busongeluk in het Zwitserse Sierre. De Belgische actrice Katrien De Ruysscher en VRT NWS-journalist Lieven Van Gils hebben een docureeks over het ongeval gemaakt, die vanaf 2 februari uitgezonden wordt op Één. Beiden waren persoonlijk betrokken bij het drama.

De kinderen zaten op basisschool Het Stekske in Lommel en de Sint-Lambertusschool in Heverlee. Zij waren op sneeuwklassen in Zwitserland en werden opgehaald met de bus uit België. Toen zij in de onheilstunnel reden, raakte de bus de rechterwand, week van zijn rijvak af en kwam vervolgens frontaal tegen de muur van een noodstrook terecht. Het was het zwaarste verkeersongeval in Zwitserland in dertig jaar.

Één staat stil bij deze gebeurtenis met deze zesdelige documentairereeks genaamd “Niets gaat over.” Voor De Ruysscher en Van Gils werd de gebeurtenis een onderdeel van hun leven. Voor De Ruysscher omdat ze in 2013 in de parochie Lommel-Kolonie is komen wonen. Voor Lieven omdat één van de slachtoffers, meester Frank uit Heverlee, een goede vriend van hem was. Ze zochten ouders, zussen, broers en gekwetste kinderen in Heverlee en Lommel terug op. Met hun getuigenissen willen ze een eerbetoon brengen aan de overleden kinderen. Naast het grote verdriet staan ze ook stil bij de verhalen van hoop en troost.

Autocarbedrijf uit de media

De bus die destijds verongelukte was van busmaatschappij Toptours uit Aarschot. Het autocarbedrijf wil geen interviews geven naar aanleiding van deze documentaire. “Na 10 jaar is het begrijpelijk dat men dit nog eens in de media wenst te brengen, en ook alle begrip voor de nabestaanden en slachtoffers die daar behoefte aan hebben. Maar wij hebben ons steeds zelf zoveel als mogelijk uit de media gehouden”, klinkt het bij de busmaatschappij. Tot op vandaag is er onduidelijkheid over de precieze oorzaak van het busongeval.

Lees ook: Presentator wordt taxichauffeur voor TV-reeks

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.