FBAA touringcar

Geen reactie op voorstel om toeristen naar kust te brengen met autocars

Foto: FBAA

De Autocarfederatie heeft geen gehoor gekregen van de politiek op het voorstel om toeristen met bussen naar de kust te brengen. “We hebben het tot twee keer toe aangeboden, maar tot op heden geen reactie ontvangen”, vertelt Kim Taylor, woordvoerder van de Federatie van de Belgische Autobus- en Autocarondernemers en reisorganisatoren (FBAA).

De FBAA had de gouverneur van West-Vlaanderen, de burgemeester van Oostende en de FOD Binnenlandse Zaken voorgesteld om 3.000 stilstaande autocars in te zetten als extra vervoermiddel om toeristen veilig naar de Belgische kunst te vervoeren. Het voorstel ontstond nadat technische problemen met treinen tot grote opstoppingen leidden op het station van Oostende en veel mensen noodgedwongen opeengepakt stonden.

“De autocar is een perfect vervoermiddel om de Belgen veilig en gecontroleerd naar de kust te brengen”, legt de belangenvertegenwoordiger uit. “Hij brengt passagiers veilig van A naar B, op basis van de veiligheidsmaatregelen die werden afgesloten met de experten van de overheid. Doordat de autocar toeristen in hun gemeente oppikt en afzet bij de zeedijk of hotel, is reizen binnen je reisbubbel mogelijk en kan contact met derden beperkt worden.”

Crowd control met autocars

Ondanks de door FBAA geschetste voordelen, lijkt de politiek dus vooralsnog niet geïnteresseerd. Dit terwijl men alles in het werk stelt op reiziger stromen te controleren. Komend weekend, traditioneel het laatste topweekend van het zomerseizoen, is het aantal treinen naar de kust teruggeschroefd om zo de drukte te beperken.

“Een gemiste kans”, reageert Taylor. “Met autocars heb je juist veel meer controle over de reizigersstromen. Je kunt reizigers over de kustgemeente spreiden, waardoor je geen ophopingen krijgt in kunstgemeentes met een treinstation. Daarnaast weet je perfect wie je aan boord hebt en kun je dus veel beter aan crowd control doen.”
Door het inzetten van autocars snijdt het mes aan twee kanten. Door de coronacrisis staan 3.000 autocars momenteel stil.

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is hoofdredacteur van Personenvervoer & Verkeer bij ProMedia.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.