Autocar, touringcar

Verwacht herstel touringcarmarkt valt in het water

Touringcar. Bron: iStock / Evkaz (onbeperkt gebruik)

Het verwachte herstel van touringcaractiviteiten in België is uitgebleven. Door de opflakkering van het coronavirus blijft het gros van de autocars ongebruikt in de garage staan.

Dit vertelt Kim Taylor, woordvoerder van de Federatie van de Belgische Autobus- en Autocarondernemers en reisorganisatoren (FBAA) aan TaxiPro. “Door de versoepeling van de coronamaatregelen was er de verwachting dat de autocarbedrijven het werk weer langzaamaan konden oppakken. Wij hadden deze zomer gehoopt op een herstel van de activiteiten tot 10 procent van de gangbare activiteitsgraad.”

Enkele procenten herstel

Door de opleving van het coronavirus, waarbij de kaart van Europa andermaal rood en oranje kleurt, hebben mensen hun geplande reizen voor juli en augustus grotendeels geannuleerd of uitgesteld. “De constante mediaberichtgeving over corona draagt ook niet bij aan het vertrouwen en de reislust van de mensen”, aldus Taylor. Hij schat dat het herstel van de autoreizen in de zomermaanden hierdoor blijft steken op enkele procenten. Het gros van het aanbod van touringcarbedrijven betreft reizen in België of vlak over de grens.

De FBAA telt ruim 300 leden, goed voor 12.200 arbeidsplaatsen. Na het uitbreken van de coronacrisis in maart werden 10.000 werknemers ineens tijdelijk werkloos. Terwijl de lijnbussen hun werk konden voortzetten, viel het ophaaltransport en de autocarsector helemaal stil. 2.700 autocars staan sindsdien werkloos aan de kant, waarvan enkele tientallen sinds de zomer dus weer mondjesmaat uitrijden.

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is hoofdredacteur van Personenvervoer & Verkeer bij ProMedia.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.