FBAA touringcar

Autocarsector draait op 10 procent van capaciteit

Foto: FBAA

De Belgische autocarbedrijven rijden nog altijd maar 10 procent van het aantal ritten dat ze vóór de coronacrisis verzorgden. En dan heeft het ondersteunen van drukke buslijnen in het openbaar vervoer zelfs nog voor een kleine opleving gezorgd.

“Momenteel zijn er 185 autocars actief in het lijnvervoer”, zegt Kim Taylor, woordvoerder van de autocarfederatie FBAA. “Nadat er bij de start van de samenwerking met De Lijn 121 autocars actief waren, is dit aantal dus al fors uitgebreid.”

Sinds 5 oktober worden de touringcars ingezet in het lijnbusvervoer om zo de drukte op te vangen. Op drukke trajecten en tijdens piekuren rijdt er een autocar achter de reguliere lijnbus aan. Taylor noemt het een “zeer welkome inkomstenbron voor de autocarsector, die het momenteel zeer zwaar heeft.” Er zijn in totaal zo’n 1.700 autocars in Vlaanderen.

Crisis bedreigt autocarbedrijven

Alhoewel bedrijven door steunpakketten van de overheid op de been worden gehouden, schat FBAA dat niet iedereen de crisis zal overleven. “Wij denken dat tenminste tien procent van de sector deze crisis niet overleeft. Dat betekent dat er honderden banen op de tocht staan”, vertelt de woordvoerder van de brancheorganisatie op de website van de International Road Transport Union. Volgens de IRU is de autocarsector in heel Europa hard geraakt door de coronacrisis. “Veel bedrijven hebben 100 procent van hun business verloren”, schrijft de belangenorganisatie.

Autocars hebben tal van maatregelen genomen om veilig transport te kunnen garanderen. Toch ziet Taylor het bustoerisme voorlopig niet aantrekken. “Mensen zijn ondanks de maatregelen bang en ze zijn niet geneigd om ver te reizen.”

Auteur: Jerom Rozendaal

Jerom Rozendaal is als freelance redacteur verbonden aan TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.