Schoolvervoer Antwerpen

Chauffeurs schoolvervoer bang voor coronabesmetting

Foto: Jerom Rozendaal

Autocarchauffeurs die schoolvervoer rijden, zijn in toenemende mate bang voor besmetting met het coronavirus. De coronaregels worden volgens hen nauwelijks meer nageleefd in de bussen. En op basisscholen vinden steeds meer besmettingen plaats.

Dit stelt Steven Steyaert van de vervoersvakbond BTB-ABVV in een interview met TaxiPro. “De laatste twee weken is het aantal ongeruste telefoontjes van chauffeurs bij mij sterk toegenomen. Chauffeurs zijn bang voor hun gezondheid en hebben angst om met corona besmet te raken.”

Volgens Steyaert worden de regels in het schoolvervoer nauwelijks meer nageleefd. In het ideale plaatje moet bij elke stop de begeleider eerst de bus verlaten, daarna de chauffeur waarna de leerling opstapt. Daarna stappen de buschauffeur in daarna de begeleider weer in. “Maar door tijdsdruk komt hier nauwelijks iets van terecht”, aldus Steyaert.

Vergeten werknemers

Zo is ook in de coronamaatregelen vastgelegd dat de eerste rijen achter de chauffeur vrij moeten zijn, waardoor de kans op besmetting kleiner is. “Maar ook deze maatregelen wordt nauwelijks meer nageleefd”, aldus de vakbondsman, die stelt dat de schoolbuschauffeurs een vergeten categorie werknemers zijn. “Niemand houdt rekening met hen. Ik kreeg laatst een bericht van een chauffeur die van de schooldirecteur een ziek kind mee naar huis moet nemen.”

Engelse variant besmettelijker

De vakbondsman merkt op dat de bezorgdheid onder de chauffeurs de laatste weken sterk is toegenomen. “Behalve dat de maatregelen niet meer nageleefd worden, heeft het ook te maken met de besmettingen die de afgelopen tijd op basisscholen zijn opgedoken. De verschillende varianten van het virus schijnen ook besmettelijker te zijn.”

Een oplossing voor de problematiek ziet Steyaert niet. Of het moet zijn de sluitingen van de scholen. Zelf zou hij dit toejuichen.

Auteur: Jerom Rozendaal

Jerom Rozendaal is als freelance redacteur verbonden aan TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.