François Senden. Foto: Lauwers

Autocarchauffeur François: ‘Zalig om weer te kunnen rijden’

François Senden. Foto: Lauwers

Veel autocarchauffeurs zijn blij dat ze terug aan het werk kunnen, waaronder François Senden van vervoerder Lauwers. Hij kan eindelijk weer veelvuldig de baan op, na een lange periode van stilstand. Zijn eerste grote rit naar Parijs was een succes.

Net als veel andere autocarbedrijven moest ook Lauwers veel bussen aan de kant laten staan en veel chauffeurs op tijdelijke werkloosheid plaatsen. Maar sinds de zomervakantie kunnen veel autocaristen de baan weer op. François Senden, al 43 jaar chauffeur, is net terug van drie dagen Parijs. “Het was zalig om weer te kunnen rijden. Chauffeur zijn zit in je bloed. Ik doe het met hart en ziel. Het is zalig om weer wat contacten te hebben. Ik kick erop, maar natuurlijk met de nodige voorzichtigheid.”

Geen controle

De rit naar Parijs verliep vlot. Er was geen controle aan de Franse grens. “We hadden nochtans alle nodige documenten mee, maar we konden gewoon doorrijden. Iedereen gaat het land binnen en buiten zonder problemen. Ook in Parijs is er geen controle geweest in de restaurants, hotels of straten. Zelfde verhaal in Nederland: geen controle. Een heel verschil met de grensovergang met Engeland, waar je al meteen een visum nodig hebt vanwege de Brexit. Ook in Duitsland vond ik dat de controles veel strikter waren.”

De sfeer in Parijs zat volgens François goed, al was het er toch iets minder druk dan gewoonlijk. “Als je door het Montmartre in Parijs wandelde, liep iedereen door elkaar. Er was een gezellige drukte, maar minder zoals voorheen. Vroeger kon je je echt vastrijden in Parijs, maar dat was nu niet meer het geval. Er was minder verkeersdrukte.”

De reizigers keken naar hun vakantie uit. “Ik merkte dat iedereen dezelfde houding aannam als vóór Covid. De reizigers hebben écht naar het verlof toegeleefd. Ze zijn veelvuldig in restaurants gaan eten en hebben gefeest. De sfeer zat er goed in. Bepaalde activiteiten heb ik als chauffeur ook mee kunnen doen. Zo heb ik er ook van kunnen genieten.”

Vervelende maatregelen

Ondanks dat de sfeer uitgelaten was, wordt er wel veel aandacht geschonken aan de veiligheid. “Als de reizigers opstappen, moeten ze hun handen ontsmetten. Achter elke rugleuning werd plexiglas geplaatst. Omdat er genoeg luchtcirculatie op de bus is, zijn mondmaskers niet verplicht. Ook de verplichtingen rond de coronatesten moesten nageleefd worden, al mochten we dit zelf niet controleren.” De chauffeur heeft de komende weken nog reisjes naar Londen en Duitsland op zijn programma staan. “We denken dat onze boekingen vanaf augustus goed zullen lopen, tot zeker het einde van het jaar.”

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.