Autocar, touringcar

Autocarfederatie ziet heropstart dichterbij komen

Touringcar. Bron: iStock / Evkaz (onbeperkt gebruik)

De autocarsector kan weer vooruitkijken. Lange tijd draaide de branche op een fractie van haar normale capaciteit, maar de heropstart komt dichterbij. De autocarfederatie FBAA wijst op het aantal georganiseerde reizen dat vanaf juli weer gepland is.

Op de website Busfan.be verzamelt de federatie autocarproducten van de verschillende leden. Waar deze pagina’s bijna een jaar lang nauwelijks gevuld waren, begint het reisaanbod serieuze vormen aan te nemen. In juli staan er 576 reizen gepland, in augustus 558 en in september 510.

“Er gloort een langzame heropstart van de autocarsector”, vertelt Veerle De Boeck, autocarverantwoordelijke bij de FBAA. De Boeck heeft er momenteel een dagtaak aan om de heersende coronamaatregelen in de verschillende landen in kaart te brengen.

Reizen per autocar is één ding, het verblijf en de activiteiten op locatie is een tweede. “In Frankrijk mag je met zes man aan een tafel zitten en in België maar met vier man”, geeft zij als voorbeeld van de lappendeken aan regels die gelden binnen Europa. Een groot aantal van deze regels zijn de laatste weken versoepeld, of zullen de komende weken verder versoepeld werden. “Zo is de groepsgrootte voor georganiseerde activiteiten in België recent van 25 naar 50 bijgesteld.”

Coronapaspoort per 1 juli in heel Europa erkend

De grootste verlichting voor de sector doet zich per 1 juli voor als het coronapaspoort in voege treedt. Mensen die gevaccineerd zijn, minder dan een half jaar geleden de ziekte doormaakten, of mensen die een negatieve PCR-test kunnen overleggen, kunnen dan vrijelijk door Europa reizen. “Het Covid-certificaat wordt binnen heel Europa erkend”, aldus De Boeck. “Vanaf juli hoef je ook niet meer verplicht in quarantaine als je terugkomt uit een groene of oranje zone en dat was voor veel mensen een ernstige belemmering.”

Zij benadrukt dat in de meeste landen beperkende maatregelen van kracht blijven waardoor de organisatie van een reis behoorlijk wat administratie blijft vergen. Deze beperkende maatregelen zijn in veel gevallen overigens minder streng als het om georganiseerde activiteiten gaat. “In Frankrijk mag je in groepen van 10 personen bij elkaar komen, maar als daar een gids bij is, mogen dat er 50 zijn”, geeft De Boeck een voorbeeld.

Vaccinatiecampagne loop ook op rolletjes

Parallel aan de versoepelingen ziet zij dat ook de vaccinatiecampagne in België goed verloopt. “In juni zijn de meeste Belgen tenminste één keer gevaccineerd, maar de doelgroep van de autocars hebben vaak al twee prikken achter de rug.” Deze mensen staan volgens haar te trappelen om weer aan het reizen te gaan. “We merken dat heel duidelijk op de Busfan-website. Die wordt de laatste drie weken veel vaker bezocht.”

De autocarfederatie merkt op dat de Belgische activiteiten in de sector al in de lift zitten door de versoepelingen die deze maand werden doorgevoerd. Zo mogen grotere schoolgroepen vervoerd worden en worden autocars weer steeds vaker ingeschakeld voor buitenschoolse (extra-MUROS) activiteiten. Ook eendaagse trips en uitstappen binnen België komen langzaamaan weer op gang.

De Boeck spreekt van een overgangsfase naar juli als georganiseerde internationale busreizen weer mogelijk zijn. Leeft er geen vrees dat corona andermaal roet in het eten gooit? De vooruitzichten zijn volgens haar positief. “Naast een vlotte vaccinatiecampagne verspreid het virus zich veel minder snel de zomer. Dat hebben we ook vorig jaar gezien.”

Lees ook: De Polder Autocars ziet einde crisis naderen en werft personeel

Auteur: Jerom Rozendaal

Jerom Rozendaal is als freelance redacteur verbonden aan TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.