Autocar, touringcar

Versoepelingen brengen lichte verbetering voor autocarsector

Touringcar. Bron: iStock / Evkaz (onbeperkt gebruik)

De versoepelingen die deze week werden doorgevoerd betekenen een lichte verbetering van de situatie in de autocarsector. Schooluitstapjes lijken weer aan de horizon te gloren. De plannen voor verdere versoepelingen in de zomer roepen vooral veel vragen op bij de bedrijven.

“De autocarbedrijven zullen de rijen sluiten en als een van de laatste sectoren weer volledig heropstarten”, voorspelt Kim Taylor, voorlichter van de autocarfederatie FBAA. Het feit dat autocarbedrijven zich richten op internationale reizen en ook nog eens op het vervoer van groepen mensen maakt de situatie er duidelijk niet eenvoudig op.

“België kan op termijn wel weer opengegooid worden”, legt Taylor uit. “Maar wat speelt er in Spanje? Met hoeveel mensen mag je een pretpark bezoeken? Bestaan er op andere openbare gelegenheden andere regels? Deze informatie moet allemaal in kaart gebracht worden met de buitenlandse partners.”

FBAA onderzoekt implicaties relanceplan

De autocarfederatie is dezer dagen druk bezig om de implicaties van het drietraps versoepelingsplan van de federale regering te onderzoeken, want nergens wordt het onderwerp van groepsreizen aangesneden. “Onze leden hebben veel vragen en deze proberen we zo snel mogelijk te beantwoorden”, benadrukt Taylor.

De autocarfederatie en reisorganisatie hebben hun hoop gericht op het groene paspoort dat in Europa besproken wordt en groepsreizen in Europa mogelijk zou moeten maken. Tot het zo ver is, ligt een eerste toeristische heropstart binnen België het meest voor de hand, aldus Taylor.

Schooluitstapjes in het vooruitzicht

Ondanks de vele vraagtekens die er nog zijn, kon de autocarsector door de versoepelingen alvast een positieve ontwikkeling optekenen. “Het is nu weer mogelijk om meerdere schoolklassen in een autocar te verenigen bij uitstapjes”, vertelt Taylor. Voorheen was deze mogelijkheid er niet en omdat scholen kosten voor de autocar over veel minderen kinderen konden uitspreiden, lag de kostprijs te hoog en werden er nauwelijks bussen geboekt. De FBAA verwacht dat autocarbedrijven na de examens dan ook wat meer schooluitstapjes gaan mogen rijden.

Lees ook:

Auteur: Jerom Rozendaal

Jerom Rozendaal is als freelance redacteur verbonden aan TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.