Standplaats Brussel. Foto: Brussel Mobiliteit

Taxiklant wil rit delen als die daardoor goedkoper wordt

Standplaats Brussel. Foto: Brussel Mobiliteit

Een nieuwe enquête van YouGov toont aan dat 57 procent van de Brusselse taxigebruikers een taxirit wil delen met andere passagiers, indien de rit daardoor goedkoper wordt.

Door ritten te delen, daalt het aantal verplaatsingen en dus ook de luchtvervuiling. De enquête geeft aan dat 57 procent van de Brusselse Uber- en taxigebruikers per kilometer 15 à 20 cent meer wil betalen om vervoerd te worden met een emissievrije wagen. Dit laat zien dat Ubergebruikers een sterk vragende partij zijn voor elektrificatie van de Ubervloot.

“We vragen de Brusselse Minister van Milieu, Alain Maron, om taxidiensten zoals Uber te verplichten om enkel voertuigen te gebruiken die 100 procent elektrisch zijn”, zegt Laurien Spruyt van Bond Beter Leefmilieu naar aanleiding van de onderzoeksresultaten. “Bovendien moet 50 procent van de ritten gedeeld zijn tegen 2025. Deze enquête bewijst dat Ubergebruikers onze voorwaarden steunen. We kunnen niet tolereren dat Uber de luchtkwaliteit verpest en files doet toenemen.”

Luchtkwaliteit en files

In het Brussels Gewest rijden er inmiddels al meer dan 2.000 voertuigen voor Uber. Het merendeel daarvan rijdt op diesel of benzine. “Elk van die voertuigen legt gemiddeld 100 kilometer per dag af en stoot daarbij een grote hoeveelheid stikstofoxiden en fijn stof uit”, zegt Laurien Spruyt.

“Bovendien toont een recent rapport aan dat Ubervoertuigen 10.000 ton CO2 hebben uitgestoten in 2019 in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest alleen. Daarnaast bewijst het rapport dat taxidiensten zoals Uber de fileproblemen in Parijs en Londen verergeren. Aangezien Brussel nu al kampt met ernstige verkeersoverlast, zit niemand te wachten op de spreekwoordelijke druppel.”

Petitie

Het platform SumOfUs, het burgercollectief Les chercheurs d’air, Bond Beter Leefmilieu en de Europese NGO Transport & Environment (T&E) hebben samen een petitie gelanceerd om de Brusselse Minister van Milieu Uber te laten verplichten 100 procent elektrisch en 50 procent gedeeld te zijn tegen 2025. De petitie heeft inmiddels meer dan 3.000 handtekeningen.

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.