Sint-Niklaas, stationsplein

Stad Sint-Niklaas wil elektrische taxi’s steunen

Beeld: ProMedia / Matthias Vanheerentals

De stad Sint-Niklaas wil de elektrificatie van taxi’s steunen door het plaatsen van een snelladers. Maar daarvoor wacht de stad wél op een signaal van de taxisector.

Schepen voor Mobiliteit Carl Hanssens (N-VA) wil een duidelijk signaal geven aan de lokale taxisector. “Is er een taximaatschappij die op de elektrificatietrein wil stappen, dan springen we mee en zorgen we voor een snellader aan het stationsplein. Als dat een succes is, willen we er ook een plaatsen op de Grote Markt.”

De schepen beseft dat een snellader redelijk wat geld kost. “Het gaat om een investering van om en bij de 40.000 à 50.000 euro per stuk. Maar we hebben het geld voorzien in de meerjarenbegroting. Zo willen we hen een duwtje in de rug geven.” Volgens Hanssens is het nodig om een taxi meteen te kunnen opladen. Voor dit project ging de stad in zee met de Bond Beter Leefmilieu, die een programma hebben om de taxi’s te elektrificeren.

Te weinig taxi’s

Sint-Niklaas telt momenteel maar één taxi per 3.000 inwoners. “Dat is veel te weinig”, zegt Hanssens. “We geloven echt in de taxi’s. Want het is een nuttige en noodzakelijke aanvulling op het bestaande mobiliteitsaanbod.” Het aantal taxi’s groeit ook niet in Sint-Niklaas. “Dat komt misschien door het uitgangsmilieu dat afgenomen is”, zegt de schepen. “Maar we hebben wel alle regionale functies en troeven om aantrekkelijk te zijn voor deze sector. Binnen het kader van de Vervoerregio Waasland gaan we ook het vervoer op maat meer moeten uitwerken. Ik verwacht dat de taxisector ons de nodige ondersteuning zal geven om dat vervoer op maat een succes te laten worden. Want zonder hun hulp gaat dat niet lukken.”

Waar mogelijk ondersteunen

De schepen benadrukt dat ze de taxi’s hetzelfde concurrentieel voordeel wil geven als het openbaar vervoer. “Bij werken proberen we de taxisector altijd dezelfde faciliteiten te geven als het openbaar vervoer en zelfs de hulpdiensten. Dus waar mogelijk proberen we deze sector te ondersteunen. We gaan een aantal ‘knips’ in de stad realiseren waar de taxi’s wel degelijk door mogen rijden. Op het Stationsplein nemen we binnenkort een nieuwe circulatiemaatregel waarbij de taxi’s meer logischer en in de juiste volgorde zullen staan. Dit alles moet de taxisector nog aantrekkelijker maken”, aldus de Schepen.

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.