Gent. Foto: iStock / Vladislav Zolotov

Gent geeft taxisector jaar uitstel voor elektrificering wagenpark

Gent. Foto: iStock / Vladislav Zolotov (onbeperkt gebruik)

De taxisector in Gent krijgt een jaar uitstel voor de verplichte elektrificering van een deel van haar wagenpark. Eigenlijk moest elke nieuw ingeschreven taxi in Gent vanaf 1 januari 2021 een elektrische wagen zijn, maar dat is gezien de coronacrisis onhaalbaar.

Dit wordt door het departement Mobiliteit van de stad Gent bevestigt aan TaxiPro: “Elk nieuw ingeschreven voertuig moet vanaf 1 januari 2022 elektrisch zijn en niet vanaf 1 januari 2021 zoals eerder gecommuniceerd.”

Te zware investering in coronatijd

Reden van het uitstel is de impact van de coronacrisis. “De taxisector heeft door de coronacrisis zware financiële verliezen geleden. Een oud voertuig vervangen door een zero emissiewagen is voor veel kleine zelfstandige taxichauffeurs een grote investering die in deze tijden te zwaar valt”, aldus de dienst.

Gent behoort tot de meest ambitieuze Vlaamse steden als het gaat om een elektrificering van het taxipark. Bart Dumoulin van Bond Beter Leefmilieu, schat dat er momenteel 14 e-taxi’s rondrijden in de hoofdstad van Oost-Vlaanderen. Bond Beter Leefmilieu adviseert de overheid onder andere over de vergroening van de taxisector.

Deadline emissievrij vanaf 2025 blijft bestaan

Elke stad stelt binnen de kaders van de wet zijn eigen doelstellingen vast, waarbij de ene stad ambitieuzer is dan de ander, vervolgt Dumoulin. Volgens hem behoort Gent tot de koplopers op het gebied van elektrificering. De stad wil tegen 2025 een vergroening van het hele taxipark.

Het departement Mobiliteit benadrukt dat de deadline waarop de gehele taxivloot emissieloos moet zijn, blijft staan. “Deze is niet opgeschoven, maar blijft 1 januari 2025.”

Auteur: Jerom Rozendaal

Jerom Rozendaal is als freelance redacteur verbonden aan TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.