Opladen elektrische auto

Vervuilende taxi’s geweigerd bij overgang naar nieuwe vergunning

Foto: ProMedia (Remco Nieuwenbroek)

Gemeenten weigeren regelmatig taxivoertuigen omdat deze niet aan de milieu-eisen voldoen. Taxiondernemers blijken niet altijd op de hoogte van de nieuwe regelgeving.

Dit meldt de vereniging van Vlaamse Steden en gemeenten (VVSG). De organisatie heeft het probleem bij taxifederatie GTL onder de aandacht gebracht. Het gaat meestal om exploitanten met een lopende vergunning die ervan uitgaan dat een nieuw aangekocht voertuig sowieso opgenomen kan worden bij de overstap naar een vergunning onder de nieuwe regelgeving. Dit is dus niet het geval.

Onwetendheid onder bedrijven

De VVSG wijdt de problemen aan onwetendheid bij de bedrijven. “De nieuwe regelgeving van 2020 voorziet in een minimale ecoscore, maar niet alle exploitanten blijken daar voldoende van op de hoogte”, vertelt een woordvoerder aan TaxiPro.

De organisatie erkent dat de situatie complex is en adviseert gemeenten pro-actief te communiceren: “Het feit dat de vorige regelgeving uitdovend verder loopt en er ondertussen sinds 1 januari van dit jaar een nieuwe regelgeving geldt, maakt het er ook niet simpeler op.”

Uitleg regelgeving

Op de website van de VVSG is de regelgeving als volgt uitgelegd: de voertuigen die na 1 januari 2020 ingeschreven worden door een exploitant wiens vergunning op basis van de uitdovende regelgeving nog doorloopt, vallen nog niet onder de nieuwe regelgeving. Maar deze voertuigen kunnen bij de overstap naar een nieuwe vergunning niet meegenomen worden. En voor de nieuwe vergunningen onder de nieuwe regelgeving moeten de voertuigen sowieso voldoen aan de milieueisen.

Auteur: Jerom Rozendaal

Jerom Rozendaal is als freelance redacteur verbonden aan TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.