Emmanuel Himbert, Cheap Taxi

Kortrijkse taximaatschappij test elektrische wagen

Foto: ProMedia (Matthias Vanheerentals)

De Kortrijkse taximaatschappij Cheap Taxi is gestart met een test met een elektrische wagen. Emmanuel Himbert, uitbater van de maatschappij, wenst alvast overleg met de stad Kortrijk om elektrische laadpalen aan de taxistandplaatsen te plaatsen.

De Kortrijkse taximaatschappij wil iets doen voor het milieu. “Daarom testen we deze elektrische, groene taxi”, zegt Emmanuel. “We overwegen om elektrische wagens in te zetten. Dat is goed voor het milieu. Toch heeft een elektrische wagen ook nadelen. Het is hoedanook een meerkost. De autonomie van de wagen is ook nog niet echt positief. Wij doen veel kilometers. Dus we zijn benieuwd hoe ver we met die wagen zullen kunnen rijden.”

Anticiperen

Het beleid vraagt ook dat onze sector vergroent, zeker voor nieuwe vergunningen. En daar wil Cheap Taxi dus al op anticiperen.  “Als je vandaag een nieuwe vergunning aanvraagt, is er nog maar een bepaalde coëfficiënt aan uitstoot dat je maximum mag hebben”, zegt Emmanuel.

“Voor minibussen is het nog een Euro 6 en voor auto’s is het minimum hybride. Als je nieuwe wagens koopt, koop je maar beter een elektrische en dus geen conventionele wagen. De bestaande vergunningen mogen blijven, tot einde vergunning. Onze vergunning loopt bijvoorbeeld tegen 2023 af. Tegen dan zullen we dus ook de nodige investeringen moeten doen in ons wagenpark.”

Zes standplaatsen

Cheap Taxi hoopt dat er systematisch laadpalen geïnstalleerd worden. “Wat ons wel zorgen baart is dat er op dit moment in Kortrijk geen elektrische laadpalen aan de zes taxistandplaatsen zijn. We doen dus een oproep aan de gemeente Kortrijk om er te plaatsen. Zo kunnen we de taxi’s groener laten rijden.”

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.