Waterstoftaxi
Proefproject

Eerste resultaten waterstoftaxi positief: ‘Levensvatbare oplossing’

De waterstoftaxi van Virya Energy en Taxis Verts. Foto: Virya Energy/Taxis Verts

Virya Energy en Taxis Verts onthullen na zes maanden testen de eerste resultaten van hun proefproject met een waterstoftaxi in de straten van Brussel. Volgens beide bedrijven zijn de eerste resultaten veelbelovend. “De tussentijdse resultaten van ons proefproject tonen aan dat groene waterstof nu reeds een levensvatbare oplossing is om intensieve mobiliteit koolstofvrij te maken”, zegt Stephan Windels, business manager waterstof bij Virya Energy, daarover.

Om de haalbaarheid van een intensief gebruikte taxivloot met duurzame waterstofvoertuigen te bestuderen, hebben Virya Energy en Taxis Verts een proefproject voor waterstoftaxi’s opgezet. De groene waterstof en de waterstofwagen worden door Virya Energy ter beschikking gesteld aan Taxis Verts. De groene waterstof is volledig koolstofneutraal.

Sinds de lancering van het proefproject, die plaatsvond op 16 september 2022, heeft de waterstoftaxi meer dan 1200 ritten gereden, waarbij meer dan 32.000 km is afgelegd. Met een gemiddeld bereik van meer dan 400 km, in zowel zomer- als winterweer, heeft de auto 113 keer getankt voor een totaal van 411,46 kg waterstof. Ter vergelijking: de CO2-uitstoot voor een dergelijke afstand bedraagt voor een dieselvoertuig meer dan 6.300 kg CO2.

Levensvatbaar

“De tussentijdse resultaten van ons proefproject tonen aan dat groene waterstof nu reeds een levensvatbare oplossing is om intensieve mobiliteit koolstofvrij te maken”, zegt Stephan Windels, business manager waterstof bij Virya Energy, daarover. “Wij zijn ervan overtuigd dat groene waterstof een bijzonder voordeel biedt voor intensief gebruikte wagenparken en voor zwaar transport, zowel vanuit het oogpunt van gebruikerscomfort als van duurzaamheid.”

Ook Didier Brison, directeur van taxiplatform Taxis Verts, is positief over de tussentijdse resultaten. “Ons voertuig op basis van waterstof heeft zeer positieve feedback gekregen van enkele van onze klanten”, zegt hij daarover. “We zetten het tweede deel van het experiment voort met een andere bestuurder en hopen dat het voertuig even succesvol zal zijn als zijn voorganger.”

Tankstations

Het doel van het initiatief is ook om de huidige beperkingen van hernieuwbare waterstof als brandstof voor taxi’s vast te stellen. De eerste stap naar een wijdverbreid gebruik van hernieuwbare waterstof in het vervoer, is volgens Virya Energy de uitbreiding van het aantal tankstations samen met een verbeterde pipeline infrastructuur. Momenteel bieden slechts zeven Belgische stations deze brandstof aan het publiek aan. “Uitbreiding van het aantal stations zou het gebruik van hernieuwbare waterstof helpen aanmoedigen’, zo besluit Virya Energy.

Lees ook:

Auteur: Olivier Smits

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.