CityAirbus

Eerste publieke proef met luchttaxi Airbus

Foto: CityAirbus

Vliegtuigproducent Airbus heeft onlangs voor het eerst een publieke demonstratie uitgevoerd met een vliegende taxi. Het klinkt als verre toekomstmuziek, maar mogelijk verschijnen luchttaxi’s eerder dan we denken.

De succesvolle test werd uitgevoerd op de helikoptersite van het bedrijf in het Duitse Donauwörth, waar behalve pers ook de minister-president van Beieren bij aanwezig was. Op een video is te zien hoe een wit-zwarte helikoptertaxi de lucht in wordt gestuurd en enkele minuten rondzweeft.

Airbus en ook andere bedrijven zien een gouden toekomst in (onbemande) vliegende taxi’s, waarmee tijd slurpende files tot het verleden behoren. Sinds enkele jaren investeert Airbus in de zogenaamde CityAirbus-taxi. De afgelopen maanden werden talloze testvluchten gedaan, maar nooit eerder werd de machine aan het publiek getoond.

Gericht op grote steden

Met de vliegende taxi mikt Airbus in eerste instantie op het vervoer in grote steden. De taxi’s zijn vooral bedoeld om snel naar bestemmingen te vliegen, zoals luchthavens en treinstations. De taxi kan vier passagiers meenemen en haalt snelheden tot 120 kilometer per uur en kan zowel autonoom als met piloot vliegen. De motor is elektrisch en werkt op batterijen.

Airbus heeft nog geen datum aangekondigd wanneer het de CityAirbus-taxi in gebruik wil nemen. Concurrerende bedrijven, zoals Uber-Air, mikken op een lancering van de futuristische taxidiensten in 2023.

Onderwerpen:

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is hoofdredacteur van Personenvervoer & Verkeer bij ProMedia.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.