Geen banenverlies in taxisector door digitalisering

beeld gemaakt door Promedia / Matthias Vanheerentals

Digitalisering, thuiswerken en videobellen brengen het beroep van taxichauffeur niet in gevaar, maar bieden juist mogelijkheden voor de sector. Dit stelt de Vlaamse ondernemersorganisatie Voka in reactie op een Amerikaans onderzoek.

Volgens een recent onderzoek van het Amerikaanse Massachusetts Institute of Technology (MIT) zouden digitalisering en automatisering ‘laaggeschoolde’ banen als taxichauffeur, schoonmaker en horecamedewerker in gevaar brengen. Door de coronacrisis is de tendens van automatisering en digitalisering in een stroomversnelling geraakt. Zo werken steeds meer mensen thuis, worden inkopen online gedaan en worden vergaderingen met videoconferences afgehandeld. Dit resulteert in minder reizen en dus minder taxiritten.

“Door thuis- en telewerken neemt de vraag naar taxi’s op korte termijn af”, beaamt Dieter Somers, digitaal specialist bij ondernemersorganisatie Voka. Toch moeten taxichauffeurs zich volgens hem geen zorgen maken over hun baan. De door de corona versnelde invoering van digitale initiatieven kan op termijn juist meer taxibanen opleveren. “Door digitalisering is het mogelijk het aanbod beter op de vraag af te stemmen.” Hij wijst daarbij op platforms en apps, zoals bijvoorbeeld Uber.

Digitalisering kan taxibedrijven vooruit helpen

“De taxibranche moet zichzelf heruitvinden en juist mee springen op de trein van digitalisering”, vervolgt Somer. “Je kunt daarbij ook denken aan het aanbod diverser maken en andere services aanbieden dan het vervoer van personen alleen.” Hij ziet bijvoorbeeld een grote groeimarkt voor de levering van boodschappen en pakketjes. In dit complexe speelveld kan digitalisering juist helpen om vraag en aanbod op elkaar af te stemmen.

Alhoewel sommige onderzoeken wijzen op de negatieve gevolgen van digitalisering en automatisering op de werkgelegenheid, is het merendeel van de onderzoeken juist optimistisch, aldus Somers. “Een recent Voka-onderzoek wees uit dat er voor een verloren arbeidsplaats drie banen gecreëerd worden door digitalisering.” Bij Voka staat digitalisering hoog op de agenda. Deze week lanceerde de organisatie de ‘digitale quickscan’, een programma waarmee bedrijven de mate van automatisering en digitalisering binnen hun onderneming in kaart kunnen brengen. Volgens Voka is de tool ook nuttig voor taxibedrijven.

Auteur: Jerom Rozendaal

Jerom Rozendaal is als freelance redacteur verbonden aan TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.