Daklichten

Eerste taxibedrijf gekoppeld met overheidsdatabase Chiron

Foto: ProMedia

Het is vanaf nu mogelijk om contact te leggen met de overheidsdatabase Chiron. Cabman geeft aan als eerste leverancier verbinding te hebben gelegd met de database waaraan taxibedrijven vanaf 1 november real time hun ritgegevens moeten doorgeven.

“Wij zijn supertrots dat wij na al die ontwikkelingstijd vandaag als eerste leverancier de verbinding met Chiron hebben kunnen maken”, vertelt Toshin Tjin-a-Sie, general manager van Cabman. “Wij hadden onze software, die ingebouwd zit in onze Cabman BCT, al een tijd klaar, maar vanaf vandaag was het effectief mogelijk om contact te leggen met de database van de overheid.”

Aanmeldingsportaal geopend

Dit contact leggen werd mogelijk nadat het ontwikkelingsteam van Chiron vandaag de aanmeldingsportaal heeft geopend op de website van de Vlaamse overheid. Via dit portaal kunnen taxibedrijven zich aanmelden.

Tjin-a-Sie doet uit de doeken hoe de eerste verbinding tot stand kwam via een Teams-meeting. “Op die manier hebben we samen met onze klant, taxibedrijf ’t Pleintje, en het ontwikkelingsteam van Chiron contact gemaakt met de database.”

Meer bedrijven verbinden

De koppeling met de overheidsdatabase is volgens hem vlekkeloos verlopen. “Je komt eerst in een testomgeving waarbij je minimaal vijf ritten real time doorstuurt. Als dat allemaal goed gaat, dan wordt je doorverwezen naar de ‘productieomgeving’ en wordt er real time gecommuniceerd met de overheidsdatabase.” Na de succesvolle eerste koppeling heeft Cabman in de loop van de dag diverse andere klanten geassisteerd bij het aanmelden.

De general manager van Cabman deelt ook mee dat het team van Chiron de komende dagen met een handleiding komt, waarmee taxibedrijven zelf de verbinding kunnen maken met de database van de overheid. Voor het aanvragen van die koppeling zijn taxibedrijven zelf verantwoordelijk.

Witte kassa-systeem

Vanaf 1 november moeten alle taxibedrijven die onder het Vlaamse taxidecreet vallen, dat op 1 januari van kracht werd, real time hun ritgegevens delen met Chiron. De komende jaren zullen ook bedrijven die nu nog onder de oude wetgeving vallen gefaseerd in het nieuwe systeem instromen.

Op deze manier moet over vier jaar het totale taxicorps in Vlaanderen met Chiron in contact staan. Met de invoering van het systeem wil de overheid het zwartrijden aan banden leggen. Vandaar dat er in de taxisector ook wel gesproken wordt van het ‘witte kassa-systeem’.

Auteur: Jerom Rozendaal

Jerom Rozendaal is als freelance redacteur verbonden aan TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.