Van ruwe data naar relevante inzichten voor taxibedrijven

Met Data Studio heeft Cabman een online toepassing ontwikkeld voor het vertalen van ruwe data naar relevante inzichten voor taxibedrijven. Die inzichten hebben onder meer betrekking op aantallen ritten, stilstand en de gemiddelde afstand per rit. Deze en andere gegevens kunnen ook per tijdvak met elkaar worden vergeleken.

Binnen Data Studio wordt gewerkt met een aantal kritieke prestatie-indicatoren. Op een dashboard zijn al deze KPI’s en de bijbehorende gegevens te zien. Het gaat dan om de KPI’s totale stilstand, het aantal beladen ritten, het dienstoverzicht, de gemiddelde stilstand, het totale aantal ritten, het gemiddelde aantal kilometers per rit, de activiteitenverdeling en diensten met een ongeldige pauze. Binnenkort wordt daar nog informatie over de beladen rit-ratio per chauffeur en in totaal aan toegevoegd.

Al deze gegevens kunnen per maand of kwartaal met elkaar worden vergeleken, zodat de taxionderneming inzicht in de ontwikkelingen van de verschillende KPI’s krijgt en daarop indien gewenst kan bijsturen. De verschillen worden zowel in procenten als in totale aantallen weergegeven.

Online portal

Data Studio is een onderdeel van Cabman Data. Dit is een online portal waarin ondernemers onder andere rapportages kunnen downloaden. Ook kunnen zij via Cabman Data een live overzicht van hun voertuigen en diensten bekijken. De data die hiervoor nodig is, wordt rechtstreeks vanuit de BCT naar het portal gestuurd.

Probleem verholpen

Vanuit Cabman Data is het dus mogelijk om rapportages te downloaden in Excel. “We kregen echter van verschillende gebruikers te horen dat het lastig was om elke keer de juiste kolommen te selecteren in Excel”, legt Cabman uit. “Om dit probleem te verhelpen, hebben we ervoor gezorgd dat je in Data Studio zelf kunt kiezen welke bestaande kolommen je wilt zien. Dit hoef je als gebruiker dus niet zelf meer te doen in Excel. Vervolgens kun je zelf gemakkelijk filteren op je rapportage in Data Studio en kun je je gefilterde rapport downloaden in Excel.”

Onderwerpen: ,

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is hoofdredacteur van Personenvervoer & Verkeer bij ProMedia.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.