Nissan Leaf V-Tax (Foto: V-tax)

V-Tax vergroent vloot met 20 elektrische taxi’s

Nissan Leaf V-Tax. Credits: V-tax

Coronacrisis of niet, V-Tax uit Gent is bezig aan een vergroening van zijn wagenpark. Binnen enkele weken loopt de groene teller op tot twintig auto’s, iets minder dan de helft van het wagenpark. “We vervangen onze dieselwagen, die na bewezen diensten de vloot verlaten, door elektrische Nissan Leafs”, vertelt Martijn Steenhaut aan TaxiPro. Steenhaut is CEO van de Eurolimo Group, de groep waaronder V-Tax en Huur een Stuur vallen.

Het gaat om twintig elektrische wagens. “Het grootste deel daarvan is reeds actief, de laatste stuks worden nu in onze garage geïnstalleerd en de komende weken ingezet”, aldus Steenhaut, die het als een morele plicht ziet om mee te werken aan een vergroening van de Gentse mobiliteit. “Als onderneming zien we het als onze plicht om te voldoen aan onze bredere maatschappelijke verantwoordelijkheid.”

Gent voorloper groen taxipark

Gent behoort tot de meest ambitieuze Vlaamse steden als het gaat om een elektrificering van het taxipark. Bart Dumoulin van Bond Beter Leefmilieu schatte dat in het najaar van 2020 veertien e-taxi’s rondreden in de hoofdstad van Oost-Vlaanderen. Met de komst van de Nissan Leafs is dat aantal dus meer dan verdubbeld.

De Oost-Vlaamse stad, die haar groene ambities in besluitvorming had vastgelegd, liet in oktober weten haar ambities tijdelijk on hold te zetten door de coronacrisis. Aanvankelijk moest elke nieuw ingeschreven taxi in Gent vanaf 1 januari 2021 een elektrische wagen zijn, maar dat werd onhaalbaar geacht. Daarom werd deze eis een jaar opgeschoven. Het streven om tegen 2025 een volledig emissievrij taxipark te hebben, blijft staan voor de stad.

Huur een Stuur volgt dit jaar nog

Voor V-Taks staat de vergroening niet op zich. Steenhaut geeft aan dit jaar ook bij zusteronderneming Huur een Stuur te starten met de vervanging van oude voertuigen door groene auto’s. “We mikken om in 2021 een tiental elektrische wagens in te schakelen. Dit komt neer op iets meer dan 5 procent van onze vloot.” Ook wil de moederholding op termijn investeren in infrastructuur voor de opwekking van zonne-energie om de wagens op te laden.

Auteur: Jerom Rozendaal

Jerom Rozendaal is als freelance redacteur verbonden aan TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.