Taxi New York. Foto: iStock / kaarsten

Zelfrijdende taxi nog dit jaar in zes Amerikaanse steden

Taxi New York. Foto: iStock / kaarsten

Ford gaat vanaf eind dit jaar in zes Amerikaanse steden ritten aanbieden met zelfrijdende taxi’s. Een goed verlopen praktijktest, waarbij het voertuig ruim veertig minuten zelfstandig door New York reed, zou aantonen dat zelfrijdende voertuigen geen gevaar vormen voor het overige vervoer. 

Het gaat om een robotauto van het Israëlische technologiebedrijf Mobileye, dat al jaren werkt aan zelfrijdende voertuigen. De auto wordt aangestuurd door input van onder meer camera’s, sensoren en radarsystemen. De technologie wordt over de hele wereld getest, meldt de Nederlandse krant De Stentor. Eerder reden deze auto’s al door Jeruzalem.

De ceo van Mobileye, professor Amnon Shashua, stelt dat het rijden door New York een van de meest uitdagende opdrachten is die de zelfrijdende auto kan uitvoeren. In de overvolle straten moet namelijk rekening worden gehouden met veel potentiële gevaren, wat voor menselijke bestuurders al uitdagend kan zijn. Daarom werd het ook als cruciaal gezien om hier te testen en te bevestigen hoe goed de systemen werken.

De technici geven aan dat met name het voorspellen van het gedrag van andere verkeersdeelnemers lastig is. Mensen passen hun rijgedrag vrij automatisch en onbewust aan op een voorspelling over het gedrag van bijvoorbeeld mensen. Computers moeten er daarentegen speciaal en heel nauwkeurig voor worden geprogrammeerd.

De situatie in Nederland

Ondanks dat de test in New York goed is verlopen, zal het nog jaren duren voordat hier auto’s van mensen volledig zelfstandig zullen rijden. Dit heeft veelal te maken met regelgeving. Duitsland versoepelde al enige tijd terug de regels voor auto’s die (deels) zelfstandig kunnen rijden, maar deze versoepelingen zijn in Nederland nog niet van kracht.

Lees ook:  Zelfrijdende taxi’s niet zomaar winstgevend

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.