Taxi Verts

Virya Energy (Eoly) en Taxis Verts introduceren de eerste groene waterstoftaxi in Brussel

Taxi Verts

Op vrijdag 16/9 namen Virya en Taxis Verts de eerste groene waterstoftaxi in Brussel in gebruik, in het kader van een eenjarig proefproject. Via dit project willen Virya, sinds 2012 actief in waterstof, en Taxis Verts, een belangrijke speler in het bezoldigd personenvervoer in Brussel, waterstof testen als oplossing voor de ontwikkeling van een performante vloot van emissievrije taxi’s. Deze samenwerking kadert in de doelstellingen van het klimaat-energieplan 2030 van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Om zich voor te bereiden op het uitfaseren van wagens met verbrandingsmotoren in Brussel, en meer specifiek op de verplichting voor nieuwe taxi’s om emissie vrij te zijn vanaf 2025, kijken de taxioperatoren zowel naar oplossingen met batterij elektrische voertuigen als naar waterstof voertuigen. Virya en Taxis Verts willen samen in de praktijk uittesten of voertuigen op waterstof een geschikte oplossing kunnen zijn voor intensieve lichte mobiliteit, zoals die door taxidiensten wordt toegepast. “Waterstofvoertuigen hebben een zeer ruime actieradius en kunnen in enkele minuten worden volgetankt bij een waterstofstation”, zegt Jean-Michel Courtoy, CEO van Taxis Verts. “Deze flexibiliteit is een essentiële troef voor het taxi beroep met een directe impact op de rendabiliteit en het gebruiksgemak.”

Proefproject

Het doel van het project is om de nodige gegevens te verzamelen en te bepalen wat de technische, economische en maatschappelijke succesfactoren zullen zijn die nodig zijn voor de uitrol van een grotere vloot waterstoftaxi’s in Brussel. Beide chauffeurs die beurtelings aan het stuur van de eerste auto zullen plaatsnemen, genieten een specifieke opleiding in waterstoftechnologie en de werking van de brandstofcel. Deze opleiding wordt verzorgd door de Virya-experten. De chauffeurs spelen een belangrijke rol omdat zij het eerste aanspreekpunt voor het publiek zijn. Ook is hun praktijkervaring van het waterstofvoertuig (bereik, tanktijd, flexibiliteit etc.) essentieel voor de evaluatie in functie van de uitrol op grotere schaal.

100 procent groene waterstof

De taxi wordt aangedreven met 100 procent groene waterstof (op basis van wind- en zonne-energie) geleverd door Virya. Deze eerste groene waterstoftaxi zal vanaf 16 september 2022 beschikbaar zijn voor klanten. Zij krijgen zo de kans om deel te nemen aan een nieuwe vorm van mobiliteit en een technologie in volle ontwikkeling te ervaren. Ter gelegenheid van de lancering zal de taxi gratis rijden op de Autoloze Zondag, 18 september, in Brussel. “We zijn enthousiast om deel te nemen aan dit innovatieve pilootproject met lokale partners”, zegt Jean-Michel Courtoy, CEO van Taxis Verts. Taxis Verts zet zich actief in voor een mobiliteit zonder CO2-uitstoot, zowel met elektrische voertuigen als nu ook met waterstof van onze partner Eoly.”Stephan Windels, CEO van Eoly, licht toe: “We zijn verheugd met dit partnerschap dat de knowhow en de innovatiegeest van lokale spelers volop benut. Via dit pilootproject wil Virya Energy actief deelnemen aan een meer duurzame en schone mobiliteit in de hoofdstad en in heel België, in lijn met de waarden van onze samenleving en in lijn met het klimaat-energieplan 2030.”

Virya Energy

Virya Energy is actief in de ontwikkeling, financiering, bouw en exploitatie van hernieuwbare energiebronnen. Virya Energy werd eind 2019 opgericht door Colruyt Group en zijn meerderheidsaandeelhouder Korys. ​ Virya Energy heeft vandaag 100% participaties in Parkwind, Eurowatt, Eoly Energy en Sanchore. Virya Energy en haar dochterondernemingen, gevestigd in België, bezitten en exploiteren wereldwijd meer dan 1 GW aan groene stroomopwekkingscapaciteit en zijn actief in tal van initiatieven op het gebied van groene waterstof. Taxis Verts is het grootste taxiplatform van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Taxis Verts telt 500 taxi’s en meer dan 800 chauffeurs. Het bedrijf biedt een breed scala aan mobiliteitsdiensten aan particulieren, bedrijven, verenigingen en openbare besturen.

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.