Gentse taxichauffeur brengt glutenvrij bier op de markt

Beeld Coucou bier

Dat taxichauffeurs van vele markten thuis zijn, bewijst het verhaal van de Gentse taxichauffeur Joeri Cools. Hij heeft zopas de Coucou gelanceerd. Dat is het eerste glutenvrije bier met een laag alcoholpercentage.

Joeri Cools uit het Oost-Vlaamse Sleidinge is naast taxichauffeur ook bierbrouwer. “Mijn passie voor bier komt me goed uit. De taxisector heeft het de laatste tijd niet makkelijk. Ik werk immers als zelfstandige taxichauffeur in de Gentse regio.”

De taximarkt is volgens Cools verzadigd. “De marges worden kleiner en de verzekering wordt duurder. Door de vele apps die er zijn, hebben de taxi’s op de standplaatsen veel minder werk. De kosten stijgen en de taart wordt in kleinere stukjes verdeeld. Als je alleen bent, is het zeer moeilijk om te overleven. Of je zou al tachtig tot honderd uur moeten rijden, dan heb je wél een mooie verdienste.”

Vandaar dat Cools zijn werk als taxichauffeur altijd gecombineerd heeft met andere jobs. “Eerder werkte ik ook al in de horeca. En dus sinds enkele jaren ook als bierbrouwer. Al de contacten die ik heb in de wereld van het bierbrouwen en in de horeca, komen me als taxichauffeur overigens ook weer van pas.”

Alcoholcontroles

Het Coucoubier is alvast het vierde bier van Joeri Cools. Het is natuurlijk gebrouwen en heeft ook een laag alcoholgehalte van 2,8 procent. Dat is een stuk lager dan het alcoholpercentage van de drie Libidutbieren (6,5 procent) die hij eerder op de markt bracht.

Joeri is er zich sterk bewust van dat alcohol en rijden niet past in het verkeer, vandaar het laag- alcoholbier Coucou. “Er zijn nu immers veel alcoholcontroles en dat jaagt de mensen schrik aan. Zodat mensen vlugger voor een taxi kiezen.” Op de achterkant van het flesje staat er een symbool dat je dus best niet met de wagen rijdt. Er staat ook een symbool dat het bier best niet gedronken wordt onder de leeftijd van achttien jaar, terwijl in België de wettelijke leeftijdsgrens op 16 jaar ligt. “Zo wil ik benadrukken dat je onder de achttien jaar best geen alcohol drinkt.”

Twee kilogram natuurhoning

De bieren van Joeri zijn zo gebrouwen dat het zowel mannen als vrouwen aanspreekt. “Tijdens mijn werk in de horeca stoorde het me een beetje dat er geen bieren bestaan die zowel mannen als vrouwen graag lusten”, zegt Joeri. “Ons bier is een zeer verfrissend met een volle smaak. Ideaal als terrasjesbier.”

In het Coucou-bier zit onder meer vlierbloesem en toetsen van walnoot. Tijdens het brouwproces is voor 2.500 liter Coucou maar liefst twee kilogram natuurhoning toegevoegd. De Coucou is ook glutenvrij. Volgens Cools stijgt de vraag naar dergelijke bieren. De vraag is vooral groot in Nederland en de grensstreek. Joeri Cools heeft het bier gelanceerd samen met zijn vennoot Geert De Paepe (50), een voormalige garagehouder. Een van de garages doet nu dienst als opslagplaats voor het bier.

Het bier zelf wordt gebrouwen bij brouwerij Eutropius. Van een eigen brouwerij is nog geen sprake, al sluit Joeri het ook niet uit. Het duo wil om de drie maanden vijftig hectoliter laten brouwen. Er zijn ongeveer tweehonderd  verkooppunten.

Onderwerpen: ,

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.