Cabman BCT België

Gegevens taxirit delen met overheid binnenkort verplicht

Foto: aangeleverd door Cabman

Taxibedrijven moeten hun ritgegevens vanaf 1 november realtime doorsturen naar de overheidsdatabank Chiron. Cabman biedt totaaloplossingen voor het registreren en verzenden van data. Deze apparatuur kan bovendien ook worden gehuurd, zodat door de coronacrisis getroffen bedrijven hun investeringskosten kunnen beperken.

Volgens het nieuwe taxidecreet, dat in januari van kracht werd, zijn taxibedrijven bij de aanvraag van een nieuwe vergunning verplicht hun voertuig uit te rusten met apparatuur die de ritgegevens registreert. Het moment dat taxibedrijven die data realtime moeten doorgeven aan een databank van de Vlaamse overheid, komt dus steeds dichterbij. Softwarespecialist Cabman heeft daar met zijn boordcomputer taxi (BCT) een totaaloplossing voor in huis.

Huurversie

De nieuwe wetgeving noopt taxibedrijven tot investeringen in nieuwe boordapparatuur. Die investering bedraagt bij Cabman 1.595 voor het volledige pakket, dus inclusief taximeter en meer. Een flink bedrag voor taxibedrijven die momenteel moeilijke tijden doormaken. Door de coronacrisis ligt de activiteitsgraad in de sector onder de 50 procent. Voor bedrijven die aanhikken tegen de investeringskosten, komt Cabman dus met een alternatief in de vorm van een huurversie van de Cabman BCT. Deze kan vanaf 29,99 euro per maand worden gehuurd.

Inbouwpartners

In de Cabman BCT zit een volledig geïntegreerde en gecertificeerde taximeter, zoals in het taxidecreet voorgeschreven. Een aparte taximeter is daardoor niet nodig. Ook kan er de mobiele betaalterminal van myPOS aan gekoppeld worden en een thermische printer. Bij een huurovereenkomst kan tevens gebruik gemaakt worden van Cabman Data, een online platform dat inzicht verschaft in alle gegevens die de BCT verzamelt en omzet in overzichtelijke rapportages.

Cabman is geen onbekende in ons land. In 2014 introduceerde het bedrijf de Cabman CS in Vlaanderen, de voorloper van de huidige BCT. De softwarespecialist heeft inmiddels twee inbouwpartners in Vlaanderen en een drietal aan de Nederlandse grens. De laatste jaren werd de Cabman BCT al in honderden voertuigen ingebouwd.

Auteur: Jerom Rozendaal

Jerom Rozendaal is als freelance redacteur verbonden aan TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.