Hendriks vervoer

Hendriks overweegt taalcursus voor Franstalige chauffeurs

Foto: Hendriks vervoer

De Hendriks Groep overweegt zijn Franstalige chauffeurs op Nederlandse taalles te sturen. Dat is wellicht nodig om ze te laten voldoen aan de taaleisen die verbonden zijn aan het Vlaamse taxidecreet.

Vanaf 1 juli moeten alle chauffeurs verplicht een bestuurderspas op zak hebben volgens het taxidecreet. De komende tijd wil TaxiPro in een aantal artikels de introductie van de bestuurderspas evalueren. Vandaag artikel drie in de reeks.

Directieleden Jan en Steve Hendriks vertellen TaxiPro wat hun overwegingen zijn. Hendriks legt zich toe op het vervoer van minder mobiele mensen, zoals rolstoelgebruikers en bejaarden, en werkt onder de noemer Verhuur Voertuig met Bestuurder (VVB). Sinds de invoering van het nieuwe taxidecreet vallen ook contractvervoerders onder die wet.

Een belangrijk onderdeel van de nieuwe taxiwet is de bestuurderspas. Deze is vanaf 1 juli verplicht voor alle taxichauffeurs. Eén van de voorwaarden voor deze bestuurderspas is een bepaalde kennis van het Nederlands. Een chauffeur moet een attest binnenbrengen dat taalniveau B1 bewijst. Ook volstaat niveau A2 met de toezegging dat binnen twee jaar taalniveau B1 behaald wordt.

Kennis van het Nederlands opkrikken

“Een gedeelte van onze Franstalige chauffeurs voldoet niet aan deze eis”, vertelt Steve Hendriks. “Het gaat daarbij voornamelijk om werknemers van onze vestiging in Melsbroek, waar de Franstalige chauffeurs vooral ritten van Brussel naar Wallonië uitvoeren. Deze klanten spreken meestal Frans.” De Franssprekende chauffeurs moeten aan de Vlaamse wetten voldoen, omdat zij voor een bedrijf werken met een Vlaamse vergunning.

Om het taalniveau van de chauffeurs op te krikken, overweegt Hendriks een taalcursus aan te bieden. “We inventariseren nu voor hoeveel chauffeurs deze kwestie speelt”, aldus Hendriks junior. Met een taalcursus zouden zij de vereiste taalattesten kunnen behalen.

Deadline taaleisen nadert

Het probleem met Franstalige chauffeurs doet zich ook bij andere bedrijven voor. TaxiPro berichtte vorige maand over taxibedrijven in de ring van Brussel die met Vlaamse vergunningen werken, maar voornamelijk Franssprekende chauffeurs in dienst hebben. Om het taalprobleem te ondervangen, is overigens een overgangsregeling ingesteld. Taxichauffeurs met een bestuurderspas die geen taalattest hebben ingediend voor 1 juli, kunnen dat tot het einde van het jaar alsnog doen.

Minimaal twee jaar rijbewijs

Een ander probleem dat zich met de invoering van de bestuurderspas heeft aangediend bij Hendriks zijn de eisen rondom het rijbewijs. “Vroeger volstond het om een rijbewijs te hebben en 21 jaar te zijn om te beginnen als taxichauffeurs. Volgens de nieuwe wet moet je minimaal twee jaar een rijbewijs hebben”, vertelt Hendriks junior. Hij benadrukt dat het probleem speelt bij twee werknemers van het bedrijf. “Wij kijken nu samen met deze werknemers naar een oplossing. Mogelijk kunnen ze bijvoorbeeld tijdelijk op de dispatching-afdeling werken.”

Auteur: Jerom Rozendaal

Jerom Rozendaal is als freelance redacteur verbonden aan TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.