Taxi in Oostende

Handleiding voor verbinden met Chiron gepubliceerd

Taxi in Oostende. Foto: ProMedia / Matthias Vanheerentals

De Vlaamse overheid heeft een handleiding online geplaatst waarin stapsgewijs wordt uitgelegd hoe de verbinding met taxidatabase Chiron gemaakt moet worden. De bijbehorende oproep van de overheid aan taxibedrijven is om snel de verbinding met de database tot stand te brengen.

Vanaf 1 november moeten taxibedrijven die werken onder het taxidecreet 2020, geconnecteerd zijn met de overheidsdatabase Chiron en realtime informatie doorgeven van elke rit. Naar schatting 10 procent van het Vlaamse taxibestand valt onder deze nieuwe regel.

Sinds 2 oktober is het Chiron-aanvraagportaal beschikbaar en kunnen bedrijven effectief de verbinding maken. Vorige week maakte Taxibedrijf ’t Pleintje als eerste Vlaamse onderneming contact met de overheidsdatabase. Het bedrijf deed dit in een Teams-vergadering waar ook leverancier Cabman en het ontwikkelingsteam van Chiron bij aanwezig waren.

Nog maar één bedrijf verbonden

Het departement Mobiliteit en Openbare Werken (MOW) meldt dat er woensdag nog steeds maar één bedrijf effectief de verbinding tot stand had gebracht. Maar de verwachting is dat er snel meer volgen. “Een honderdtal exploitanten heeft al de eerste voorbereidende stap gezet om te linken met Chiron en zijn dus bezig zich in regel aan het stellen”, voegt MOW-woordvoerder Nick Arys aan de statistiek toe. Mogelijk is een aantal van deze bedrijven intussen ook al verbonden.

Om bedrijven te ondersteunen is er een handleiding beschikbaar gesteld op de website van de Vlaamse overheid. De overheid roept bedrijven op om de verbinding met Chiron zo snel mogelijk te maken. “Zo kunnen mogelijke (technische) issues tijdig opgelost worden voor de deadline van 1 november”, aldus Arys.

Snel naar softwareleverancier stappen

Hij vertelt dat de koppeling met Chiron niet zoveel tijd vraagt als de software van het taxibedrijf compatibel is met Chiron. “Anderhalf uur om de eigen software aan te passen en te testen en een kwartier om te connecteren met Chiron”, legt hij uit. “Maar als de software van de exploitant niet compatibel is met Chiron, is er twee tot vier weken nodig om de software aan te passen. We roepen deze bedrijven dus op om snel naar een softwareleverancier te stappen.”

Ook leverancier van taxisoftware en boordcomputers Cabman heeft een stappenplan uitgewerkt en online gezet om klanten te assisteren bij het verbinding maken met Chiron. “De procedure kent de nodige technische stappen waar taxibedrijven normaal niet mee te maken krijgen”, benadrukt Sophie de Kok het initiatief. Het is ook volgens haar daarom niet verstandig om tot het laatste moment te wachten om verbinding te maken.

Auteur: Jerom Rozendaal

Jerom Rozendaal is als freelance redacteur verbonden aan TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.