Protest Taxi Verts

Zelfstandige chauffeurs eisen korting van Taxi Verts

Foto: vakbond ACV

Tientallen zelfstandige taxichauffeurs hebben gisteren voor het bureau Taxi Verts een betoging gehouden voor korting op hun maandelijkse bijdrage. De taxicentrale is daar echter niet toe bereid.

Door corona en de tweede lockdown zijn de inkomsten van de Brusselse taxichauffeurs flink afgenomen. “Wij hebben zeventig procent minder inkomsten sinds de horeca weer gesloten is en de nachtklok is ingesteld. Waarom moeten we dezelfde maandelijkse bijdrage aan Taxi Verts betalen terwijl we er minder opdrachten voor terugkrijgen?”, vraagt Michaël Zylberberg van het Collectif des travailleurs des taxis zich af, een organisatie die een kleine 300 chauffeurs zegt te vertegenwoordigen.

500 euro bijdrage

De maandelijkse toelage van chauffeurs aan het taxibedrijf bedraagt naar verluidt tussen de 400 en 500 euro. Zylberberg, die de betoging mee organiseerde, vertelt dat veertig tot zestig chauffeurs voor het kantoor van Taxi Verts waren gekomen om met de directie in gesprek te gaan. “We zijn met een handvol wagens begonnen, maar door berichten op social media kwamen er steeds meer taxi’s bij.”

Volgens Michel Courtois, directeur van Taxi Verts, waren het er een stuk minder. “Er stonden hier een twintigtal taxichauffeurs waarvan het gros niet eens voor ons rijdt”, zegt hij tegen TaxiPro. Courtois is duidelijk in zijn standpunt: “Wij verplichten niemand voor ons te rijden. De chauffeurs die door corona te weinig inkomsten hebben, kunnen gewoon kosteloos stoppen of hun werkzaamheden opschorten.” Een korting op de maandelijkse bijdrage is niet aan de orde. “Onze kosten lopen ook door”, zegt hij.

600 aangesloten taxi’s

Taxi Verts is het grootste taxibedrijf van Brussel. Er rijden zo’n 600 taxi’s voor het bedrijf dat zelf geen wagenpark heeft, maar opereert als een taxicentrale en binnengekomen opdrachten verdeelt onder de aangesloten chauffeurs. Van de 600 taxi’s bestaat volgens Martin Willems, van de vakbond ACV, de helft uit zelfstandige chauffeurs. Ook ACV was betrokken bij de organisatie van de betoging.

Volgens Willems en de andere betogers staat Taxi Verts een kosteloze schorsing van de activiteiten niet toe. “In een tijd waarin een rechtbank zojuist heeft bevestigd dat een handelshuur tijdens de lockdown kan worden opgeschort, zou het onbegrijpelijk zijn als Taxi Verts zou weigeren de tijdelijke opschorting en verlaging van de kosten te bespreken. De zelfstandige taxichauffeurs kunnen niet blijven betalen alsof de situatie normaal is. Ze kunnen de crisis niet alleen dragen.”

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is hoofdredacteur van Personenvervoer & Verkeer bij ProMedia.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.