Herman Brood. Bron: Gabriël Papanikitatas

Tekening te koop waarmee Herman Brood taxirit betaalde

Herman Brood. Bron: Gabriël Papanikitatas

Online wordt een tekening te koop aangeboden waarmee de Nederlandse kunstenaar Herman Brood ooit een taxirit betaalde. Het kunstwerkje diende als alternatief betaalmiddel voor een taxirit, aangezien Brood daar geen geld voor had.

Gabriël Papanikitas uit Wilrijk heeft de tekening op Facebook te koop aangeboden. Op de regionale Antwerpse televisiezender ATV doet de verkoper het bijzondere verhaal achter de werk uit de doeken. Hij is nog maar twee maanden in bezit van het werk dat hij aankocht van een Nederlandse oud-taxichauffeur.

De tekening is tot stand gekomen na een taxirit van Rotterdam naar Amsterdam, vertelt Papanikitas. “Herman Brood wilde niet betalen, waarop hij een tekening in de taxi maakte, het vel snel uit zijn tekenboek scheurde en de taxichauffeur aanbod als alternatief betaalmiddel.”

Brood betaalde vaker met kunstwerk

De kunstliefhebber liep het werk tegen het lijf op een kunstveiling waar een oud-taxichauffeur uit Rotterdam het te koop aanbood. “Deze taxichauffeur heeft het van Brood gekregen als compensatie voor de taxirit”, vertelt Papanikitas aan TaxiPro. “Wegens geldgebrek wilde hij het nu van de hand doen en heb ik het voor een goede prijs kunnen kopen.”

Volgens de Wilrijkenaar gebruikte Herman Brood wel vaker tekeningen als alternatief betaalmiddel. “Op de Wallen in Amsterdam (prostitutiegebied, red.) zie je regelmatig een werk van Brood hangen. Hij ging er bij de vrouwen langs en betaalde later met een tekening. Typisch Herman Brood.”

Papanikitas, in het dagelijks leven begrafenisondernemer, beschikt ook over een echtheidscertificaat dat is uitgereikt door het Herman Brood Museum. Hij heeft inmiddels een bod van 1.500 euro gekregen van een verzamelaar uit Schilde.

Brood maakte in het laatste kwart van de vorige eeuw furore in Nederland als kunstenaar en leefde een losbandig leven met veel drugs en alcohol gebruik. In 2001 pleegde hij zelfmoord met een sprong van het Hilton-hotel in Amsterdam.

Auteur: Jerom Rozendaal

Jerom Rozendaal is als freelance redacteur verbonden aan TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.