Beschonken taxichauffeur loopt tegen de lamp

Tijdens een alcoholcontrole in het West-Vlaamse dorp Sint-Eloois-Winkel is een taxichauffeur tegen de lamp gelopen. De chauffeur blies 0,34 mg/l, wat niet is toegestaan voor een professionele bestuurder.

Het Nieuwsblad meldt dat de politie tijdens de controle ook andere inbreuken op de taxiwetgeving had vastgesteld bij de chauffeur. Zijn taxikaarten waren niet geafficheerd en hingen niet leesbaar aan zijn achterruit. Hij kon ook geen controlerapport afdrukken.

De overtredingen leverden de taxichauffeur twee processen-verbaal op. Een andere bestuurder – geen taxichauffeur – blies ook positief en kon onmiddellijk zijn rijbewijs voor vijftien dagen inleveren.

Limiet staat praline met alcohol toe

In België ben je als gewone bestuurder strafbaar vanaf 0,5 promille alcohol in het bloed. Voor professionele bestuurders, zoals taxi- en buschauffeurs geldt een limiet van 0,2 promille. In de praktijk komt dat neer op nultolerantie voor drinken en rijden. De limiet laat nog net toe dat een professionele bestuurder bijvoorbeeld een gerecht of praline kan eten waar een scheutje alcohol in verwerkt is.

Auteur: Jerom Rozendaal

Jerom Rozendaal is als freelance redacteur verbonden aan TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.