Taxi's in de sneeuw

Winterweer doet telefoon bij sommige taxibedrijven rinkelen

Het winterweer zorgt voor meer vraag naar taxi’s. Dit bedrijf heeft zijn wagens echter uit de verzekering gehaald door het weinige werk. Bron: Jerom Rozendaal

Vlaanderen maakt de strengste winter in jaren door. De temperaturen die ver onder het minpunt zakken en sneeuw die blijft liggen, hebben hun weerslag op het taxiwerk. Sommige bedrijven zeggen meer oproepen te ontvangen en kunnen de extra vraag zelfs niet aan. Andere bedrijven zien werk juist wegvallen.

Een winterweek met zeven opeenvolgende ijsdagen: het is volgens nationale weersman Frank Deboosere al sinds 2012 niet meer voorgekomen, zei hij op het journaal. De sneeuw valt sinds afgelopen weekend uit de lucht en het kwik kan in de Kempen lokaal zakken tot min 15 graden en meer.

Tien procent meer werk

“Het is al een tijdje niet zo winters geweest”, beaamt Wendy Steukers, zaakvoerder van Hasseltse Gele Taxi (HGL). De onderneemster zegt tot 10 procent meer werk te hebben door de ijzel en sneeuw. Vooral mensen die normaal de eigen auto of fiets nemen, maar nu niet durven, bellen het taxibedrijf op. “Dat zijn vaak oudere mensen, hetgeen nu al veruit onze belangrijkste doelgroep is.”

Door de coronacrisis heeft HGL vier van de acht taxi’s uit de verzekering gehaald. “En nu is er nog een vierde auto kapot gegaan. Deze hadden we op dit moment zeker kunnen gebruiken”, vervolgt Steukers, die zegt momenteel een capaciteitsprobleem te hebben. Een andere auto terug in de verzekering halen, is echter geen optie. “Voor een beetje sneeuw gaan we dat niet doen.”

Langer onderweg

Aalst Taxi Company ziet elk jaar een groei in oproepen als er sneeuw uit de lucht valt. “Mensen bellen de taxi omdat ze hun eigen auto niet in de prak willen rijden”, vertelt zaakvoerder Kenny D’Hondt. Door corona draait zijn eenmanszaak op een laag pitje en is de winterweek op dat gebied meer dan welkom.

Hij benadrukt dat de extra oproepen niet per definitie tot meer werk leiden. “Door het winterweer ben je veel langer onderweg. Hierdoor kun je minder oproepen behandelen.” Ook de taxichauffeur zelf is bang zijn auto ‘in de prak te rijden’ en rijdt doorgaans dertig kilometer per uur. Vooral niet-bestrooide binnenwegen zijn moeilijk begaanbaar.

Mensen blijven binnen

Van Taxi Flament uit Lommel komt een ander geluid. “Wij hebben vooralsnog geen extra werk. Mensen die niet noodzakelijk naar buiten moeten, blijven dezer dagen gewoon binnen en bestellen niet de taxi”, aldus zaakvoerder Peter Flament. Dat geldt volgens hem ook voor mensen die normaal de auto of de fiets nemen. “Het platteland waar wij actief zijn, kan je niet vergelijken met de stad.”

Het taxibedrijf draait nog maar op twintig procent van zijn normale capaciteit. Toch heeft het vier van de zes auto’s op de baan. “Twee van deze taxi’s worden ingezet voor dialysevervoer, vervoer van mensen die periodiek naar het ziekenhuis moeten”, verklaart de ondernemer.

Annulering bestelde ritten

Ook de Minder Mobiele Centrale, een vrijwillige vervoersdienst die zich richt op minder mobiele bejaarden met een laag inkomen, verwacht dat het dezer dagen juist minder werk heeft. “Een aantal geplande ritten zal waarschijnlijk geannuleerd worden”, vertelt Angelo Meuleman, projectleider van de dienst die werkt met vrijwillige, gepensioneerde bestuurders.

De temperaturen in Vlaanderen blijven nog enkele dagen ver onder het vriespunt. Vanaf zondag lijkt het overdag weer te gaan dooien en komt er dus een eind aan de barre weersomstandigheden.

Auteur: Jerom Rozendaal

Jerom Rozendaal is als freelance redacteur verbonden aan TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.