Taxi in Oostende

Koppelen met Chiron zonder investering in apparatuur

Taxi in Oostende. Foto: ProMedia / Matthias Vanheerentals

Sinds de koppeling met overheidsdatabase Chiron afgelopen november voor taxibedrijven verplicht werd, zag BookItWare de vraag naar zijn boekingssoftware sterk stijgen. De software kan geïntegreerd worden met Chiron en vereist geen investering in apparatuur. 

Software die de verplichte koppeling met Chiron kan maken zonder dat hiervoor geïnvesteerd moet worden in apparatuur: het klinkt veel taxibedrijven dezer dagen als muziek in de oren. Door de coronacrisis staat veel bedrijven het water aan de lippen en een extra investering om aan nieuwe overheidseisen te voldoen, zou voor velen de doodsteek kunnen zijn.

“En veel bedrijven willen ook helemaal geen boordcomputers hebben. Het heeft voor hun activiteiten geen meerwaarde”, vult Kristof Degros aan. Hij is zaakvoerder van taxisoftwareleverancier BookItWare. “Neem bijvoorbeeld VVB-bedrijven of de bedrijven die niet dringend medisch vervoer uitvoeren. Het enige wat die willen is een systeem dat hun rittenregistratie in Chiron mogelijk maakt.”

Geen investeringskosten

Dat laatste is één van de opties van BookItWare en lokt steeds meer taxiondernemers naar het bedrijf met thuisbasis Haacht. Voor de software is geen boordcomputer vereist. “Het enige wat je nodig hebt is een internetverbinding en een browser op je smartphone, tablet of pc”, vertelt de Vlaams-Brabander.

De investeringskosten voor het systeem bedragen nul euro. “Klanten betalen een bedrag per maand waarvoor ze een bepaald aantal ritten kunnen uitvoeren”, legt de softwareontwikkelaar uit. Op deze manier kan hij zowel taxiondernemers in bijberoep als grote ondernemingen bedienen. Het instappakket kost 40 euro en kan voor vijftig ritten gebruikt worden. Het grootste pakket van 110 euro gaat tot vierhonderd ritten per maand, maar kan in samenspraak nog verder uitgebreid worden.

Sterk groeiend sinds Chiron

De ondernemer is zijn bedrijf acht jaar geleden begonnen als een soort van vriendendienst. “In 2000 zijn twee vrienden van mij een taxibedrijf gestart waarvoor ik toen de software heb geschreven. Dit is dan gegroeid naar een handvol bedrijven in de buurt.”

De laatste tijd is zijn werkgebied als een olievlek  over Vlaanderen uitgespreid en ziet het bedrijf een duidelijke link met de Chironverplichting, de witte kassa van de taxiwereld, die in november vorig jaar van kracht werd. Momenteel werkt Degros aan een vertaling van de software voor Franstalige bedrijven die onder Vlaamse vergunningen in de rand van Brussel een taxionderneming uitbaten.

Van grote bedrijven tot eenmanszaken

Zijn klanten variëren van grotere taxibedrijven wiens taximeters niet compatibel zijn met Chiron tot eenmanszaken. “Veel taxibedrijven werken met buitenlandse software pakketten die een koppeling met Chiron niet mogelijk maken”, legt Degros uit.

Bookitware

Onder de kleinere bedrijven zijn ook veel contractvervoerders die voorheen hun contracten en planning met pen en papier opstelden. “Zij zijn allemaal enthousiast over de eenvoud van het systeem. Om een rit te registreren in Chiron hoeft je alleen maar op start en stop te drukken op de applicatie op je telefoon.” Degros benadrukt dat het pakket nog veel meer kan. “Onze software kan alle administratie op een taxibedrijf uit handen nemen, waardoor onze klanten zich kunnen focussen op het uitvoeren van ritten.”

Andere functies

Als bedrijven eenmaal in aanraking komen met het BookItWare-softwareplatform schakelen zij vaak ook andere, niet aan Chiron gerelateerde functionaliteiten in. Zo kunnen boekingen via de bedrijfswebsites rechtstreeks aan het systeem gekoppeld worden en is de software compatibel met verschillende andere platformen. Een gsm of tablet kan ook gebruikt worden voor een simpele registratie op basis van tijd of afstand, zodat de prijs op voorhand gekend is.

Verder is BookItWare momenteel een koppeling aan het bekijken met ritten voor de Mutualistische alarm- en zorgcentrale België, kortweg Mutas, zodat gegevens automatisch kunnen worden overgenomen. Deze functie zou binnenkort beschikbaar moeten zijn.

Auteur: Jerom Rozendaal

Jerom Rozendaal is als freelance redacteur verbonden aan TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.