Uberprotest

Uberchauffeurs leggen verkeer Brussel plat

Foto: Fernando Redondo

Uberchauffeurs hebben donderdag een deel van Brussel geblokkeerd. Met de acties willen de chauffeurs hun onvrede kenbaar maken over het verbod op het gebruik van smartphones waar de politiek mee schermt. Media schatten het aantal deelnemers rond de duizend. De betogers veroorzaakten enorme files in de stad en haar uitvalswegen.

“Er deden minstens 1.500 chauffeurs mee”, vertelt Fernando Redondo van de Association Belge des Chauffeurs Limousine (ABCL), de organisatie die de protestactie had opgezet. De ABCL verdedigt de belangen van de VVB bedrijven, onder haar leden naar eigen zeggen zo’n 2.000 Uberchauffeurs. De betogers hielden vanmiddag grote delen van de Brusselse kleine ring bezet en veroorzaakten files tot ver buiten  Brussel.

Chauffeurs bang hun inkomen te verliezen

Het massale protest was een reactie op recent aangekondigde plannen van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest om de VVB-regels strenger te handhaven. Deze regels zijn gebaseerd op een wet uit 1995 en verbieden onder ander het gebruik van smartphones voor het aannemen van ritten. Op deze manier komt het businessmodel van Uber onder druk te staan en vrezen de chauffeurs hun inkomen te verliezen.

ABCL, bij monde van Redondo, dringt aan op een modernisering van de taxiregels. “Het is toch absurd dat men teruggrijpt op deze oude wetgeving. In 1995 bestonden er helemaal geen smartphones, Uber of Heetch. Tegenwoordig kun je alles met je GSM doen, maar wij zouden hem voor het taxiwerk niet mogen gebruiken.”

Brusselse regering blijft in gesprek met de sector

Een delegatie van het ABCL had vandaag een ontmoeting met minister-president Rudi Vervoort. Met het optrommelen van de auto’s wilde de organisatie haar onderhandelingspositie kracht bijzetten.

Ook binnen de Brusselse overheid bestaat er verdeeldheid over de strengere toepassing van de VVB -regels. “Terwijl Brussel een Smart City wenst te zijn, beslist minister-president Vervoort dat een Uber bestellen via je smartphone niet meer mogelijk is. Ik zal hem hierover ondervragen. De middeleeuwen zijn al een tijdje geleden”, zegt de Brusselse NVA-fractieleidster Cieltje Van Achter.

Auteur: Jerom Rozendaal

Jerom Rozendaal is als freelance redacteur verbonden aan TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.