Gunther Bonnaerens

Nieuwe taxiondernemer ziet perspectief ondanks corona

Gunther Bonnaerens – bron: Gunther Bonnaerens

Gunther Bonnaerens is aan zijn eerste week als taxiondernemer bezig. Hij nam het oudste taxibedrijf van Knokke-Heist over, Taxi Phillipe. Ondanks de coronacrisis ziet hij de toekomst met vertrouwen tegemoet.

“Corona lost zichzelf op”, vertelt Gunther Bonnaerens (58) als TaxiPro hem vraagt waarom hij in de coronacrisis Taxi Phillipe in Knokke-Heist overnam. Het taxibedrijf werd 32 jaar geleden opgericht door Philippe Soete (56), die de onderneming samen met zijn vrouw al die jaren aanvoerde.

De ondernemer werd enkele maanden geleden benaderd door een groot Brugs taxibedrijf en wilde het rustiger aan gaan doen. “Toen heb ik mij aangemeld als kandidaat-overnemer om zo te voorkomen dat het bedrijf uiteindelijke uiteen zou vallen. Nu verandert er niets. De chauffeurs blijven in dienst en ons vast cliënteel wordt op dezelfde wijze bediend”, vertelt Bonnaerens, die als chauffeur drie jaar bij het bedrijf werkte.

‘Volledig herstel bij heropening horeca’

Anno 2021 telt het bedrijf vier taxi’s en heeft het zes chauffeurs in dienst. “Wij draaien aan 65 procent van onze capaciteit”, vertelt  Bonnaerens, die zegt dat de financiële gevolgen van corona voor het bedrijf niet dramatisch zijn. Ook omdat het gebruik kan maken van de overheidsmaatregel van tijdelijke werkloosheid.

Een belangrijk deel van het vaste cliënteel zijn senioren die het taxibedrijf inschakelen voor vervoer naar het ziekenhuis of de winkel. “Als de horeca op 1 mei of mogelijk in juni weer open gaat, zullen we snel weer aan 100 procent van onze omzet zitten”, is de stellige overtuiging van Bonnaerens. De jongste tijd genereert het bedrijf ook inkomsten uit het vaccinatievervoer. “We doen zo’n tien ritjes op een dag.”

Veel meer verkeer en internationale ritten

De vorige eigenaar, Philippe Soete, blikt in de Krant van West-Vlaanderen terug op een bevlogen tijd als taxiondernemer. Hij heeft de sector sterk zien veranderen? “Wat er veranderde in 32 jaar? Het verkeer werd hopeloos. Dertig jaar geleden reed ik in 2,5 uur naar Zaventem en terug. Als ik nu mijn chauffeur na 4 uur terugzie, ben ik content. De hoogtepunten waren de lange reizen naar de vier windstreken.”

Ook internationale ritjes kwamen regelmatig voor. “Met klanten reed ik in het zuiden tot in Lissabon. In het oosten tot in Tsjechië, in het noorden naar Denemarken en in het westen naar Schotland.” Deze verre uitstapjes over de grens hebben hem duidelijk geïnspireerd. “Zelf wil ik mijn grote droom waarmaken en straks met autocars rondrijden.”

Auteur: Jerom Rozendaal

Jerom Rozendaal is als freelance redacteur verbonden aan TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.