Taxi Social in Waalse enclave groot succes

Taxi Social – Komen. @ Taxi Social

In Komen-Waasten, een Waalse enclave in West-Vlaanderen, is sinds een jaar een vrijwillige taxidienst actief. Taxi Social werd opgericht door het plaatselijke Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn en door een succesvolle groei wordt er nu gedacht aan de aanschaf van een tweede taxibusje.

“De dienst is opgericht om de inwoners van onze gemeente met mobiliteitsproblemen te steunen”, laat Tristan Dumortier van het Komense Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn weten aan TaxiPro. Als voorbeeld wijst hij op een oudere dame die bezoeken aan vrienden moest opgeven omdat ze geen mogelijkheden had zich per rolstoel te verplaatsen. Daar wilde de stad graag een oplossing voor bedenken.

Door corona viel initiatief stil

De voorzitter van het de Waalse OCMW, Frédéric Hallez, vertelt in de Krant van West-Vlaanderen hoe het sociale initiatief bijna een vroege dood gestorven was. Door corona kwam het sociale leven tot stilstand en dus leek het er even op dat Taxi Social zou verdwijnen. “We hebben onze strategie moeten herdenken om het project in leven te houden”, zegt Hallez.

Hij vervolgt: “Erg snel hebben we ingespeeld op de noden van mensen die thuis moesten blijven. Ze hadden boodschappen nodig maar konden hun woning niet verlaten, dus reden wij naar de winkel om alles op te halen. Toch was dat niet voldoende, maar we gaven het concept niet op.”

Vaccinatietransport gaf een boost

De komst van het vaccinatiecentrum gaf Taxi Social een nieuwe boost. “De dienst heeft hierdoor extra relevantie gekregen omdat zij ingeschakeld worden voor ritten naar het vaccinatiecentrum. De prijs per rit bedraagt 1 euro”, aldus Dumortier, die aangeeft dat er gretig van deze dienst gebruik gemaakt wordt.

Hoewel het OCMW samen met het ALE, het lokale arbeidsbureau, de drijvende kracht is achter het project, is Taxi Social voor iedereen toegankelijk. “We spreken dan zowel over het helpen van mensen die niet goed meer ter been zijn als andere klusjes. Dan denk ik aan bijvoorbeeld iemand die zijn wagen voor een herstelling in de garage moet achterlaten of iemand zonder wagen die op medische consultatie buiten de gemeente moet”, aldus Hallez, die zegt na te denken over de aanschaf van een tweede voertuig.

Nederlandstalige identiteitskaart

Komen-Waasten is een Waalse enclave in West-Vlaanderen aan de grens met Frankrijk. Vóór de vaststelling van de taalgrens in 1963 behoorde de fusiegemeente tot de Vlaamse provincie West-Vlaanderen, alhoewel het gros van de bevolking Franstalig is. Ongeveer 7 à 8 procent van de inwoners heeft een Nederlandstalige identiteitskaart.

Auteur: Jerom Rozendaal

Jerom Rozendaal is als freelance redacteur verbonden aan TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.