Uber

Taxisector Brussel wil geld zien voor verliezen door Uber en Heetch

Foto: Uber newsroom

De Brusselse taxisector wil de regering van het Hoofdstedelijk Gewest aanklagen voor de verliezen die geleden zijn sinds Uber en Heetch in 2014 van start gingen in de stad. Een Brusselse rechtbank heeft in 2019 geoordeeld dat de activiteiten van Heetch in Brussel illegaal waren, stelt de sector, die de overheid verwijt deze gerechtelijk beslissing niet te hebben nageleefd.

“De overheid heeft verzaakt haar werk uit te voeren. Een Brusselse rechtbank heeft in 2019 beslist dat de activiteiten van Heetch in Brussel illegaal zijn, maar de overheid heeft sindsdien geen stappen ondernomen waardoor ze gewoon hebben kunnen verder werken en de reguliere taxibedrijven inkomsten hebben afgenomen”, vertelt Sam Bouchal, voorzitter de Brusselse Taxifederatie (BTF).

Overzicht inkomstenderving sinds 2013

Bouchal heeft de leden van BTF opgeroepen een overzicht te maken van hun omzetontwikkeling sinds 2014. Met deze cijfers in de hand wil BFT naar de regering van het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest stappen en vragen om compensatie. “De rechtbank heeft geoordeeld dat Heetch illegaal was, dus moet de overheid optreden”, is zijn stelling.

Sinds de intrede van Heetch en Uber in de Brusselse hoofdstad hebben de reguliere taxibedrijven moeilijke tijden gekend. “Ons bedrijf heeft gelijk in 2014 zo’n 30 procent omzetdaling gekend sinds de platforms actief waren in Brussel”, vertelt Bouchal, die tevens eigenaar is van het Brusselse taxibedrijf Mol Tax. Zijn taxibedrijf had voor de coronacrisis zeven taxi’s op de weg, maar door de sterke terugval in het werk heeft hij zijn wagens tijdelijk on hold gezet.

Gang naar rechter volgende stap

Bouchal vertelt dat inmiddels zo’n vijftig Brussels taxibedrijven een financieel overzicht hebben ingediend. “Daarmee willen we volgende week of uiterlijk over twee weken naar de regering stappen. Als ze ons verzoek niet inwilligen, stappen we naar de rechter”, besluit hij strijdlustig. De ondernemer verklaart dat Uber en Heetch eveneens een schade-eis tegemoet kunnen zien.

Auteur: Jerom Rozendaal

Jerom Rozendaal is als freelance redacteur verbonden aan TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.