Melkior parking

Overstromingen treffen Waalse taxisector

Foto: Taxi Melkior

De waterramp in Wallonië heeft ook grote impact op de taxisector. Taxi Melkior in Luik kon het water niet buiten de deur houden en leed voor zo’n half miljoen euro schade. Bij andere bedrijven is het beeld divers: veel taxi’s staan noodgedwongen stil en voor anderen was er juist meer werk.

In Luik trad de Maas buiten haar oevers. Bij Taxi Melkior, een bedrijf met 45 vaste taxichauffeurs en evenveel VVB’ers, is het water de garage binnengedrongen. De waterstroom heeft twaalf van de twintig wagens vernietigd. Tot overmaat van ramp zijn acht privéwagens van de taxichauffeurs verloren gegaan. “Ook onze burelen en taxicentrale zijn vernietigd door het water”, zegt zaakvoerder Armand Zambon.

“De taxicentrale hebben we al op een andere plaats kunnen heropenen.” Volgens Zambon is er voor 500.000 euro schade. Taxi Melkior hoopt een deel van het personeel op tijdelijke werkloosheid te kunnen zetten. De VVB-chauffeurs werden niet getroffen.

Het artikel gaat verder onder de foto

De door het water getroffen burelen van Taxi Melkior

Evacueren

Bij Acar Taxi uit Luik valt er positiever nieuws te horen. Doordat het openbaar vervoer, zoals het treinverkeer, naar Luik dagenlang plat lag, hebben ze de afgelopen dagen meer klanten gehad.

Verder werden er in de provincie Luik nog andere plaatsen getroffen zoals Verviers, Pepinster, Spa en Theux. Central Tax, een taximaatschappij met negentien wagens voor de regio Spa-Verviers, hielp zestig à zeventig mensen evacueren. “Dat deden we uiteraard onbezoldigd”, vertelt Michel Lognoul. “Momenteel moeten we dagelijks nog veel mensen naar ziekenhuizen vervoeren, in opdracht van verzekeringsmaatschappijen. We hebben veel werk nu. Maar of dat ook zal blijven? Veel toeristen zijn weg.”

Veel straten afgesloten

Volgens taximaatschappij Central Tax is het momenteel niet makkelijk werken, vooral in Verviers. “Veel straten zijn, in tegenstelling tot in Spa, nog steeds afgesloten”, zegt Lognoul. “We moeten goed kijken waar we rijden. Twee wagens werden al beschadigd door de wateroverlast.“

Ook TaxiLux, een Waalse taximaatschappij die onder meer het zwaar getroffen Durbuy bedient, voelt de crisis. “Alle toeristen zijn vertrokken”, zegt Steven van TaxiLux. “De horeca is zwaar getroffen door de wateroverlast. En dat betekent voor ons minder ritten.”

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.