Keuring taxi. Foto: GOCA

Overgangsmaatregel beoordeling autolichten bijna afgelopen

Foto: GOCA via Sofie Vanhout

Bepaalde gebreken aan lichten en reflectoren leiden vanaf 1 oktober bij de autokeuring niet langer tot een waarschuwing, maar tot een rood keuringsbewijs. De overgangsmaatregel, die sinds 1 december 2019 van kracht was, loopt dan af. En dat geldt natuurlijk ook voor taxichauffeurs.

De volgende gebreken krijgen nu nog een groen keuringsbewijs, met de melding het gebrek zo snel mogelijk op te lossen. Vanaf 1 oktober 2021 leiden ze tot een herkeuring, namelijk een rood keuringsbewijs dat vijftien dagen geldig is.

  • De verklikker van de grootlichtkoplampen of de mistachterlichten op het dashboard werkt niet.
  • De schakeling van de belangrijkste lichten op het voertuig werkt niet goed.
  • De kentekenplaatverlichting is niet goed bevestigd.
  • De waarschuwingsknipperlichten werken niet goed.

Gebreken aan de werking, de staat en de bevestiging van deze lichten kunnen ook tot een herkeuring leiden: dagrijlichten, achterlichten, stoplichten en derde stoplicht, mistlichten vooraan en achteraan, achteruitrijlichten, breedtelichten, richtingaanwijzers, reflectoren en zijmarkeringslichten.

Tips voor autokeuring

Om de autokeuring zo soepel mogelijk te laten verlopen, zijn de volgende tips bruikbaar.

  • Controleer of alle lichten op je voertuig werken, in goede staat zijn én goed bevestigd zijn. Kijk na of de reflectoren, koplamplenzen en koplampglazen niet beschadigd zijn. Een barstje of kras is niet erg, maar als er perforaties zijn – waar water kan inlopen – moet dit hersteld worden.
  • Controleer of alle verklikkerlichtjes op het dashboard voor de lichten naar behoren functioneren.
  • Kijk je laatste keuringsbewijs na: staan er opmerkingen op over een technisch tekort, laat dit dan zo snel mogelijk herstellen.
  • Wacht niet tot het laatste moment om een bezoek aan de keuring te plannen of om een afspraak te maken. Iedereen krijgt zo de tijd om de nodige aanpassingen te laten uitvoeren zonder de kosten van een herkeuring.

De nieuwe regels hebben als doel het verhogen van de verkeersveiligheid en passen in de Europese en Vlaamse ambitie om te streven naar nul verkeersdoden tegen 2050.

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.