Daklicht taxi. Foto: iStock / Byoung Joo

Versoepelen taxibedrijven ook hun eigen coronaregels?

Daklicht taxi. Foto: iStock / Byoung Joo (onbeperkt gebruik)

Nu de coronaregels steeds meer worden versoepeld, kunnen taxibedrijven dat ook doen. Toch is de animo daarvoor nog niet erg groot. De bedrijven lijken nog voorzichtig met klanten voorin laten meerijden en de plexiglas schermen weer uit voertuigen halen.

Die schermen kwamen in het begin van de coronacrisis enorm op. Met een doorzichtige afscheiding tussen de chauffeur voorin en de passagiers achterin kon er toch taxivervoer plaatsvinden, was de theorie. In de praktijk viel veel taxivervoer helemaal weg. Nu het werk weer toeneemt, vindt een groeiend aantal bedrijven de schermen niet meer nodig. Sommigen zijn er überhaupt nooit aan begonnen, weer anderen houden de schermen nog een tijdje aan.

Een van de bedrijven die versoepelt is Taxi Ellen in Blankenberge. “Mijn klanten zitten weer vooraan. Voor velen is dat makkelijker. Ze hebben meer beenruimte. Het is makkelijker om in te stappen. Klanten zitten allemaal liever vooraan, achteraan is wat onpersoonlijk. Het plexischerm heb ik ondertussen al weggehaald en in de garage gezet. Wie weet kunnen we het nog gebruiken.”

Alleen vaste klanten voorin

Bij Luchthavenvervoer Pelt veranderen ze voorlopig nog niets. “We laten ons plexiglas nog even zitten”, zegt Carine. “En als het kan laten we niemand naast de chauffeur zitten, maar dat is niet altijd mogelijk. Zoals sommige andere taxichauffeurs reeds vermelden, kreeg ik ook regelmatig commentaar van klanten waarom ze niet vooraan konden plaatsnemen.” Bij de Genker Taxicentrale is daarom het beleid dat enkel de vaste klanten voorin mogen zitten.

Hicham van Taxi Power uit Antwerpen is niet van plan om de plexiglas weg te halen. “Het geeft een gevoel van veiligheid voor de klant. Naast de chauffeur zit voorlopig nog niemand.” Bij taxi Cisse in Aarschot gaat het plexiglas dit jaar waarschijnlijk blijven staan. Maar de klant mag wel naast de chauffeur zitten. “Soms komen de mensen naast de chauffeur zitten. De chauffeur zelf bepalen of hij of zij dit wil of niet.”

Verwondingen door plexiglas

Er zijn ook taximaatschappijen die nooit plexiglas hebben gehad, zoals Taxi Brugge. “Het was niet verplicht”, zegt taxichauffeur Jan. “Het is onzin, want mensen betalen met contant geld en dat kan ook besmet zijn.” Ook Taxi Van Opstal plaatste nooit plexiglas. “Het was ook geen verplichting en daarnaast een punt van discussie. Bij mogelijke ongevallen kan plexiglas immers verwondingen aanrichten.”

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.