FNV, Uber

Strijd tussen vakbond en Uber gaat door

Foto: FNV

In Nederland oordeelde de rechter dat Uber de aangesloten taxichauffeurs als werknemers moet behandelen. Omdat dit nog niet gebeurt, voerde vakbond FNV onlangs actie. Ook wordt van de politiek gevraagd om in actie te komen.

De uitspraak van de Nederlandse rechter en de gevolgen daarvan worden internationaal met veel belangstelling gevolgd. In veel landen is namelijk een soortgelijke strijd aan de gang tussen Uber enerzijds en de traditionele taxisector en de vakbonden anderzijds.

Uber gaat nog in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter. Volgens het bedrijf wil het overgrote deel van de chauffeurs namelijk zelfstandig blijven. Omdat in het vonnis volgens vakbond FNV duidelijk vermeld wordt dat de chauffeurs meteen recht hebben op een behandeling volgens de taxi cao, zou de politiek ook meteen moeten beginnen met het handhaven hierop bij platforms als Uber.

‘Aanpakken kan nu al’

Amrit Sewgobind van FNV stelt dat dit van bovenaf geregeld moet worden zodat niet ieder individu zelf achter zijn rechten en geld aanmoet. “Het gaat hierbij niet alleen om Uber-chauffeurs, maar ook mensen die voor platforms werken met een algoritme zoals dat van Uber. Die zouden door de overheid nu al aangepakt kunnen worden op basis van de instrumenten die er al lang en breed zijn.”

Alle Tweede Kamerleden die zich met de arbeidsmarkt bezighouden werden uitgenodigd om bij de actie aanwezig zijn. Politici van rechtste partijen en uit het politieke midden kwamen echter niet kwamen opdagen. “Politici van de SP, de PvdA en DENK waren wel aanwezig. GroenLinks heeft steun betuigd, maar kon door ziekte helaas niemand afvaardigen. Van de andere partijen heeft niemand iets laten horen.”

Parcours ‘de race naar boven’

Toch vind Sewgobind dat de actie als geslaagd kan worden beschouwd. “Er ontstond meteen het gesprek tussen de politici en de chauffeurs, die vanuit de hele randstad deelnamen. Hierbij ging onder andere over de ongelijke situatie tussen de chauffeur en het taxiplatform en het gebrek aan rechten.”

De politici mochten uiteindelijk ook tegen elkaar strijden over een parcours met race autootjes die door de vakbond was opgezet. Dit werd de ‘race naar boven’ genoemd. “De auto’s werden beplakt met stickers van de partijen en de tussenstations waren bijvoorbeeld de cao loon, een eerlijke taximarkt, een gelijk speelveld en respect. Allemaal zaken die te maken hebben met de handhaving van de Uber-uitspraak.”

Onderwerpen: , ,

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.