Trouwboeket aan auto. Foto: iStock / Corinne Poleij

Ceremonieel vervoer ziet boekingen eindelijk weer binnenstromen

Foto: iStock / Corinne Poleij (onbeperkt gebruik)

Nu de samenleving weer grotendeels open is, herstelt ook het ceremonieel vervoer zich van de coronacrisis. Ondernemers in dit segment merken goed dat er meer mensen aanwezig mogen zijn bij huwelijksfeesten en begrafenissen, al uit zich dat vooral in boekingen voor 2022.

Sinds 1 september mogen huwelijksfeesten in Vlaanderen opnieuw zonder beperkingen plaatsvinden. Alle belemmeringen in de horeca vielen weg op die datum weg. Er is geen sluitingsuur meer, het is niet langer verboden om aan de toog te staan en er is geen beperking meer van het aantal mensen aan tafel. Op trouwfeesten mag opnieuw binnen en buiten worden gedanst. Er is één beperking: bij verplaatsingen moeten mensen wel nog altijd een mondmasker dragen.

Tandje bijsteken

Het ceremonieel vervoer herleeft mede dankzij deze versoepelingen, zoveel is duidelijk. Dwight Roose van Feestvervoer Cloet uit Roeselare ziet een verbetering. “De boekingen lopen nu binnen. We zien de helft meer aanvragen. We moeten een tandje bijsteken. Veel uitgestelde huwelijken van de afgelopen anderhalf jaar gaan nu door. Op een zo kort mogelijke tijd moeten we iedereen helpen. De mensen hebben er lang op moeten wachten. We hebben ons door de moeilijke situatie heen geworsteld en kunnen nu enkel vooruitkijken naar de toekomst.”

Roose merkt op dat er door de drukte met aanvragen ook verschuivingen plaatsvinden. “Voor corona was 80 procent van de huwelijken op een zaterdag. En nu merk je dat er toch ook een grote vraag is naar de vrijdag. Dat komt omdat alles op zaterdagen vol zit in de feestzalen, waardoor er een verschuiving naar vrijdag is. We moeten die trend ook volgen.”

Veel uitgestelde huwelijksfeesten

Danielle Ceulenaere uit Roksem is zaakvoerster van Huifwagen.be. Dit bedrijf heeft huifwagens en koetsen met Friese paarden voor ceremonievervoer van bruidskoppels en genodigden. Het bedrijf valt onder dezelfde voorwaarden als het klassieke ceremonieel vervoer met wagens.

“Het ceremonievervoer is stilletjes terug aan het heropleven. Het merendeel van mijn opdrachten zijn huwelijken. De boekingen stromen binnen, veelal last minute. Ook 2022 zal voor ons een superdruk jaar zijn. Heel veel koppeltjes namen geen risico in 2021 en beslisten om hun huwelijk in 2022 alsnog te organiseren.” Ook de bedrijfevents starten weer op, merkt Ceulenaere. “Na anderhalf jaar wachten is het voor iedereen leuk uitkijken naar een feestje waar je jezelf volledig kan laten gaan, zonder beperkingen. Als er iets is dat de coronacrisis ons heeft geleerd, dan is het alert en flexibel zijn.”

Verloren jaar

Bij F Ceremonie uit Sint-Niklaas merken ze nu nog niet veel van de versoepelingen. Ze krijgen ze vooral aanvragen binnen voor volgend jaar, vertelt Freddy Vandevoorde. “Het is nog steeds rustig. Het hoofdseizoen voor de trouwers is voorbij. Dit jaar is verloren”, stelt hij vast..

“Er zijn nu al aanvragen voor volgend jaar van mensen die hun feest al eens hebben uitgesteld. Ik voorspel dat we volgend jaar weer extra trouwerijen zullen hebben. Mensen willen vooral trouwen als het mooi weer is. Als er foto’s moeten gemaakt worden of men in een cabrio wil rondrijden, is dat natuurlijk beter. Maar vanaf oktober gaat het frisser worden, dus daarom hebben we nu niet zo veel boekingen.”

Marketingcampagne

CuliRoad, een relatief nieuw bedrijf uit Laarne dat ceremonieel vervoer aanbiedt, houdt de moed erin en start zelfs met een marketingcampagne om hun bussen te promoten. “Volgende week sta ik op een beurs in Dendermonde”, zegt Andy Dewilde. “Ik heb nu twee ceremoniewagens en er komt er volgend jaar nog één bij.”

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.