Cafebaas Tim Dewaelheyns

Cafébaas wordt taxichauffeur om klanten veilig naar huis te brengen

Foto Amaury

Een cafébaas in Drieslinter is deze week een eigen taxidienst gestart om te vermijden dat klanten na een avond doorzakken met hun eigen auto vertrekken. “Geen enkele klant heeft nog een excuus om zat achter het stuur te kruipen”, zegt Tim Dewaelheyns, die zijn dienst de naam Taxi Tim gaf.

Dewaelheyns (45) nam tweeënhalf jaar geleden geleden Café De Molenvrienden in de Molenstraat in Drieslinter over. Zoals alle horecazaken zit Dewaelheyns door de coronacrisis in een moeilijke periode. Desondanks heeft hij het hoofd boven water kunnen houden én tegelijkertijd kunnen werken aan nieuwe initiatieven. “De periodes dat ik open ben kunnen blijven, zijn mijn gasten ook naar mijn café blijven gaan.”

Ongelukken kwestie van tijd

De cafébaas heeft veel soorten publiek, vertelt hij. “’s Morgens ontvang ik een ouder publiek dat vooral koffie drinkt. ’s Middags is het publiek al wat gemengder en worden er ook al pintjes getapt. ’s Avonds zijn er zowel jongeren als ouderen, maar op sommige avonden neemt de leeftijd een enorme duik. Ik sponsor namelijk vier voetbalploegen en die komen hier op sommige avonden pintjes drinken.”

Het stoorde Dewaelheyns dat sommige van die jongeren dan nog achter het stuur kropen met een glas teveel. “Omdat mijn vriendin en ikzelf dikwijls als enige achter de toog stonden, konden we dat niet altijd controleren. Maar het is de nachtmerrie van iedere cafébaas om mensen met een glas teveel te zien vertrekken met de auto.” Daarom zocht hij de afgelopen maanden naar een oplossing. “Op dit ogenblik zijn er nog geen ernstige ongelukken gebeurd, maar ik had de vrees dat dat een kwestie van tijd ging worden. Ik heb erover nagedacht om die gasten met mijn eigen wagen naar huis te brengen, maar als er dan iets zou gebeuren, dan ben ik niet verzekerd. Het moest dus officieel gebeuren.”

1.500 euro per maand nodig

Dus startte hij deze week zijn een eigen taxibedrijf Taxi Tim. “De meesten verklaarden mij zot, maar ik wil absoluut niet dat er in de toekomst ongelukken gebeuren. Ik heb uitgerekend dat ik per maand 1.500 euro aan inkomsten moet genereren, anders kom ik niet uit de kosten, maar tegelijkertijd wil ik de prijzen voor mijn doelpubliek laag houden. Daarom heb ik besloten om voor de prijs van 5 euro iedereen naar huis te brengen die binnen een straal van 15 kilometer van mijn café woont.”

Voor dat geld hebben de gasten volgens Dewaelheyns geen enkel excuus meer om zat achter het stuur te kruipen. “Ik zal dan ook gedecideerd de autosleutels afpakken als ik nog iemand achter het stuur zie kruipen die een glas te veel heeft gedronken. Personen die buiten een straal van 15 kilometer wonen, betalen de normale tarieven.”

Iets terugdoen voor klanten

Dewaelheyns krijgt positieve reacties op zijn initiatief. “Het wordt geapprecieerd dat ik aan de veiligheid van mijn klanten en de andere weggebruikers denk, dat merk ik. Ik vond het ook belangrijk om iets voor mijn klanten terug te doen. Ik zit in een moeilijke periode, maar wanneer het kon, zijn zij naar mijn café blijven komen. Normaal sluit ik mijn café midden in de nacht, maar door de coronamaatregelen moet ik nu vroeger sluiten.”

De inkomsten zijn dus gedaald, maar zijn klanten zijn op andere momenten toch blijven komen. “Met die jongeren heb ik ook een goed contact en we drinken dikwijls samen een pint. Op momenten dat ik fungeer als taxichauffeur zal mijn vriendin trouwens stiekem Jupiler 0.0 procent inschenken voor mij. Ik zal geen druppel aanraken als ik taxichauffeur ben.”

Auteur: Amaury Michaux

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.