Move Brussels

Taxi krijgt plek in MoveBrussels-app

Deze nieuwe MoveBrussels-app zal vanaf de herfst van dit worden aangeboden aan het grote publiek. De taxi wordt opgenomen in dit Mobility as a Service-aanbod.

Doel is de gebruiker van de app de best aangepaste mobiliteitsoplossing voor te stellen voor zijn huidige plaats en tijd, rekening houdende met zijn persoonlijke voorkeuren. De app kijkt naar het bestaande vervoersaanbod, zowel openbaar als privé. De gebruiker krijgt dus niet alleen een oplossing via openbaar vervoer, maar mogelijk ook met (deel)fiets, deelauto, step, taxi’s, enzovoorts.

“We geven de gebruikers de beste mogelijkheid om zich te verplaatsen van punt A naar punt B, op één bepaald moment en één bepaalde plaats”, zegt woordvoerster An Van Hamme. “Mensen gebruiken niet meer uitsluitend het openbaar vervoer en een wagen. Tegenwoordig zijn de mobiliteitsoplossingen veel flexibeler. We zien het belang in dat er moet gecombineerd worden. Stel dat je een grote koffer bij hebt, dan kan je dat ingeven en kan de app daar rekening mee houden.”

Investering

Het project werd het afgelopen jaar getest, met onder meer de Brusselse taximaatschappij Taxi Verts. Hun bestaande app van wordt geïntegreerd in de MoveBrussels-app en het bedrijf is zeer enthousiast over het resultaat. “Op dit moment heb je een aparte app van de MIVB en Taxi Verts die niet gesynchroniseerd zijn”, zegt Jean-Michel Courtoy van Taxi Verts. “In de toekomst zal je op een geïntegreerde manier in één app blijven en kan je heel je traject in één keer bestellen. Hier wordt de taxi nu ook opgenomen in andere verplaatsingsmodi en in een integrale MaaS-oplossing.”

Transparantie

Onderdeel van Mobility as a Service is dat er in de app ook betaald kan worden voor het geboekte vervoer. Bij bestelling wordt er een schatting gemaakt, al kan er ook een gegarandeerd vaste prijs bepaald worden, legt Courtoy uit. “Die wordt strikt nageleefd. Dat gebeurt in alle transparantie, op het moment van de bestelling. Als er een bestelling is, gaan we ervoor zorgen dat er een taxi wacht. Het is een grote investering geweest om alles te integreren. We geloven erin dat we het isolement van de taxi moeten breken en moeten integreren in multimodale oplossingen. We hopen dat er een gedragsverandering komt bij de mensen. En dat we dus meer klanten gaan krijgen.”

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.