‘Slaperig achter stuur even gevaarlijk als rijden onder invloed’

beeld station Blankenberge

De Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) en Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters lanceren een campagne om powernaps aan te moedigen. Ook de professionele bestuurder wordt opgeroepen om hier rekening mee te houden. Slaperig achter het stuur is namelijk even onveilig als drinken en rijden.

Inge Declercq, slaapexpert van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA), vindt de campagne relevant voor professionele bestuurders, zoals taxichauffeurs. Zelf begeleidt ze vaak bus- en tramchauffeurs. “90 procent heeft last van vermoeidheid en slaperigheid. Ze doen vaak aan shiftwerk dat vaak gepaard gaat met slaaptekort. Ze hebben de verantwoordelijkheid over passagiers.”

Veilig op weg

Experts zijn het erover eens dat er maar één manier is om je alertheid terug op peil te brengen, en dat is een kort dutje of “powernap”. Uit een bevraging van de VSV blijkt dat slechts 8 procent van de bevraagden een dutje doet om slaperigheid tijdens het rijden te verdrijven, ook al beschouwt 56 procent dit als de beste oplossing. “Een powernap van minstens acht minuten tot een kwartier kan je weer veilig op weg helpen,” zegt de slaapexpert.

Ze vervolgt: “De muziek luider zetten of tijdens het rijden een raampje openen, hebben geen effect op je slaperigheid en vergroten het risico dat je steeds meer slaperig wordt. Met alle risico’s op ongevallen van dien.”

Werkgever moet tijd vrijmaken

De VSV hoopt dat werkgevers van taxibedrijven en autocarbedrijven hun personeel de tijd geven om een powernap te doen. “We willen erop aandringen dat zowel de chauffeurs als hun werkgevers daar aandacht voor hebben”, zegt Werner De Dobbeleer van de VSV. “Zeker taxichauffeurs die lange shiften draaien, moeten de kans hebben om even een korte pauze te nemen als ze daar nood aan hebben.”

Het is belangrijk dat een werkgever die ruimte biedt omdat men in de taxisector niet met strikte rij- en rusttijden, zoals in de vrachtwagensector. De Dobbeleer: “Uit internationaal onderzoek blijkt dat professionele bestuurders een verhoogd risico lopen door slaperigheid achter het stuur. Zeker als een taxichauffeur afwisselend in dag- en nachtshiften werkt.”

Campagne

Onderzoek van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde wees uit dat de helft van de Vlaamse automobilisten tussen 18 en 54 jaar wel eens slaperig achter het stuur zit. Niet alleen is dit gevaarlijk omdat een bestuurder zelf in slaap kan vallen, maar vermoeidheid beïnvloedt ook de alertheid en de rijvaardigheid. De effecten van slaperigheid zijn vergelijkbaar met die van alcohol. Langer dan 17 á 18 uur wakker zijn, staat ongeveer gelijk aan 0,5 promille alcohol in het bloed.

Wanneer mensen na bijvoorbeeld een nachtdienst een dutje doen voor ze naar huis rijden, daalt het risico op een verkeersongeval met 48 procent. Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters en de VSV starten daarom een campagne die bestuurders aanspoort om bij een slaperig gevoel een powernap te doen. De hele maand februari voert de VSV campagne met de boodschap.

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.