Bier, proosten, café. Foto: iStock / Dragen Zigic
Achtergrond

Heropening nachtleven geeft taxibedrijven moed

Bier, proosten, café. Foto: iStock / Dragen Zigic

De nachtclubs en discotheken gaan dit weekend weer open en het verplichte sluitingsuur voor de horeca  wordt geschrapt. De taxisector is zich al volop aan het voorbereiden. De zoektocht naar personeel verloopt niet overal even makkelijk maar het gevoel dat we nu echt uit de coronacrisis geraken overheerst.

Bij taxi Daniël in Turnhout zijn ze tevreden over het feit dat de horeca weer min of meer zijn oude openingstijden krijgt vanaf komend weekend. “Net zoals vele van onze collega’s hebben we als taxibedrijf lang naar deze dag uitgekeken”, zegt zaakvoerder Chahal Mansoor. “Het kan voor ons niet snel genoeg vrijdag zijn. We zijn dan ook blij en hoopvol dat alles terug naar het ‘normale’ gaat. Het nachtleven maakt toch een 30 procent uit van onze omzet.”

Het taxibedrijf bleef de afgelopen tijd wel actief in de nacht, maar wel op mindere capaciteit. Inmiddels draait de onderneming weer op 70 procent van de activiteit van voor corona. “We hebben dus zeker genoeg werkkracht, als het nodig zou zijn. Onze werknemers zullen dan terug voltijds ingeschakeld kunnen worden. We hebben nog contact met twee mensen met bestuurderspas die, indien de nood er is, kunnen ingezet worden”, aldus Mansoor.

Toename van activiteiten verwacht

Bij V-Tax in Gent zijn ze erg blij dat ze weer kunnen opstarten. Het nachtleven blijft een significant onderdeel van de omzet voor de taximaatschappij. “Zeker tijdens de weekend,s waar het kalmer is overdag, redt dit een groot deel van de activiteit”, zegt zaakvoerder Martijn Steenhaut. “Onze dienstverlening is actief gebleven tijdens weekends en nachten, maar we verwachten een sterke toename in activiteit nu de horeca verder opengaat. Met V-Tax en zusterbedrijf Huur een Stuur blijven we volop mensen aannemen We hebben enkele tientallen vacatures omdat we een sterke heropleving verwachten. We zouden graag onze vloot en bezetting uitbreiden.”

Taxi Ellen uit Blankenberge is eveneens optimistisch gestemd. “Het nachtleven vertegenwoordigt zeker de helft van onze inkomstenbron”, zegt Ellen Vangenechten. “Eindelijk kunnen we terug op volle toeren draaien. We hebben genoeg personeel voor de nacht, maar extra mensen zouden we altijd goed kunnen gebruiken en zeker in het weekend. Veel chauffeurs zijn tevreden dat ze hun vertrouwde klanten kunnen terugzien. “We hebben een nachtchauffeur naar de dag gehaald, maar die gaat nu terug naar de nacht. Het zal een prettig weerzien met de klanten worden.”

Lang genoeg geduurd

In Antwerpen wachten de taximaatschappijen in spanning af op de heropening van het nachtleven. “Dit is voor ons uiteraard een goede zaak”, zegt Koen Van Oorschot. “We zijn blij. Het heeft nu lang genoeg geduurd. Het nachtleven is belangrijk voor onze omzet. We zijn dan ook nooit gestopt met rijden in de nacht.”

De verwachte heropleving brengt wel nieuwe uitdagingen met zich mee. “We werken aan een grotere bezetting van ons wagenpark en zoeken personeel. We kunnen nog altijd mensen gebruiken. Op 22 maart organiseert APTU samen met VDAB een jobdag. Wie weet kunnen we hier veel mensen aanwerven.”

Terug naar tijden van weleer?

Ook bij Cheap Taxi in Kortrijk worden de activiteiten uitgebreid. Maar zaakvoerder Himbert Emmanuel benadrukt alles zeer voorzichtig te doen. “We zullen het niet halsoverkop doen, ons niet in financiële moerassen begeven, zowel op het vlak van personeel als materiaal.”

De nachtactiviteiten waren voor het Kortrijks taxibedrijf belangrijk. “Maar we hebben tijdens de voorbije twee jaar ook ondervonden dat de mensen nu een andere manier van beleving hebben, méér in de privésfeer”, zegt Himbert. “Ze overnachten ter plaatse. Dus hoe dan ook zal het tijd vergen dat het weer anders wordt. Ik betwijfel of de mentaliteit en/of het gezondheidsaspect ons nog zullen toelaten terug te keren naar de tijd van weleer.”Adequaat personeel vinden is volgens Emmanuel al altijd een probleem geweest en dit is nu niet anders, met dat verschil dat de financiën geen misstappen toelaten.

Hopen dat maatregelen niet terugkomen

Ook Johan Juttens uit Kortrijk, die als zelfstandige zonder personeel werkt, is tevreden dat het nachtleven weer opengaat. “Ik ben trouwens elke nacht beschikbaar, met of zonder corona, daarom dat alles hopelijk terug een beetje drukker wordt. Ik hoop dat deze maatregelen niet meer terugkomen en we normaal kunnen blijven verder doen.”

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.