Heraanleg standplaatsen Station Dienst
Interview

Taxistandplaatsen station Diest worden vernieuwd

Foto: Matthias Vanheerenthals

Het stationsplein van Diest wordt heraangelegd en krijgt twee nieuwe taxistandplaatsen. Tegen de zomer moeten de werken klaar zijn. De taxisector reageert tevreden.

Op het stationsplein wordt een zone ingericht voor kiss & ride, gecombineerd met een aantal taxi-staanplaatsen. Op die manier kunnen onze pendelaars zicht vlot naar en van het station begeven. Bij de uitwerking van de visie rond de heraanleg van de stationsomgeving, is de stad Diest altijd uitgegaan van het STOP-principe om zoveel mogelijk gebruikers naar het openbaar vervoer te leiden.

“Op het stationsplein wordt inderdaad een zone ingericht voor kiss & ride, gecombineerd met een aantal taxi-staanplaatsen”, zegt Bart Stals, schepen voor openbare werken. Momenteel is er zeker één standplaats, maar er zijn weinig of geen taxi’s te bespeuren. Maar misschien waren we vroeger in Diest een beetje verwend omdat er net tegenover het station een taxibedrijf gevestigd was, namelijk Berghmans.”

Groene aanblik

Het plein wordt niet ingericht als een volledig verharde ruimte, maar krijgt ook een toegankelijke, groene aanblik door het planten van een aantal bomen in groene plantvakken. Het ontwerp voorziet ook in een zone voor het bufferen van regenwater. Samen met het stationsplein zal in een eerste fase ook de voorliggende Turnhoutsebaan heraangelegd worden, vanaf de Antwerpsestraat tot en met de zone voor het nieuwe busstation.

De schetsen voor de heraanleg zijn nog in opmaak. “Er komt de tweede helft van juni een communicatie in verband met het afwerken van het nieuwe busstation en de start van de verdere werken zoals de heraanleg van het plein en perrons, na het bouwverlof deze zomer”, aldus Stals.

Tekst loopt verder onder de foto.

Heraanleg standplaatsen Station Dienst
Beeld van Station Diest na de werken.

Reacties uit de branche

Heel wat taximaatschappijen zijn tevreden met de toekomstige heraanleg. Taxi Kébee, uit het nabijgelegen Herselt, zet vaak klanten af aan het station in Diest. “We komen daar klanten oppikken en brengen”, zegt Jens van Rantwijk van Taxi Kébee. “We zijn tevreden met de heraanleg die de kasseien gaat vervangen. Nu is het rommelig daar.  Als we nu met onze rolstoelbus komen, is dat geheel niet prettig voor de rolstoelgebruiker die achterin zit en flink door elkaar geschut wordt. Dit is idem dito met kruispuntverhogingen waarvan vele veel te stijl zijn.”

Er wordt echter ook kritisch gereageerd. Taxi Den Highway uit Westerlo heeft ook klanten in Diest. “Ik ga soms klanten afzetten in Diest. De heraanleg is leuk, maar ze zouden beter meer controle doen op zwartwerk in Westerlo. Er zijn de laatste tijd meer zwarte taxi’s dan reguliere taxi’s. Er zijn er veel die een busje kopen en van de ene discotheek naar de andere rijden in de regio Westerlo.”

Plein enorm verouderd

Vanuit taximaatschappij V-Cab, dat een vestiging heeft in Diest, wordt verheugd gereageerd. “Voorheen was er ook een taxistandplaats aan Diest station”, zegt bestuurder Marc Vrancken. “Het plein was enorm verouderd met verzakte kasseien. Het zal een mooiere aanblik zijn na de werken. Diest is een klein stadje waar het taxigebruik matig is. In normale omstandigheden kan een taxi in Diest een ritje of drie per dag oppikken aan het station te Diest.”

Dit zijn volgens hem meestal zakelijke klanten en vertegenwoordigers, die naar het naburige Tessenderlo moeten om daar één of ander bedrijf te bezoeken. “We werken dan ook enkel op oproepbasis te Diest omdat daar een wagen met chauffeur een ganse dag aan Diest station laten staan financieel onhaalbaar is. De busverbindingen vanuit Diest naar de omliggende gemeenten zijn vrij goed voorzien door de week waardoor veel mensen voor dit goedkopere alternatief kiezen.”

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.