Daklicht, taxibord

Oplichting in taxiwereld ontdekt na undercover-onderzoek Hasseltse discotheek Versuz

Foto: Jerom Rozendaal / ProMedia

Discotheek Versuz in Hasselt heeft bepaalde individuele taxichauffeurs voor onbepaalde tijd geweerd op hun private taxistandplaats. De reden is dat sommige individuele taxichauffeurs niet op meter rijden, te veel aanrekenen voor een rit en enkel lange ritten aannemen. Dat heeft de discotheek zelf ontdekt door personeelsleden undercover in te zetten, na klachten van hun klanten.

De laatste weken kreeg Versuz tientallen klachten van hun klanten over bepaalde taxichauffeurs. Sommige taxichauffeurs zouden korte ritten weigeren, niet op meter rijden en te veel vragen voor een rit. Naar aanleiding van verschillende klachten van klanten, startte Versuz zelf een discreet onderzoek op. Verschillende personeelsleden van de Hasseltse discotheek deden testrondes met de taxibedrijven.

Op meter rijden

De resultaten waren niet mals. “We hebben zelf met onze eigen ogen kunnen vaststellen dat sommige chauffeurs te veel durven aanrekenen voor een rit”, zegt Yves Smolders, zaakvoerder van de Versuz. “We hebben bijvoorbeeld ontdekt dat er soms 35 euro voor een rit gevraagd wordt, terwijl er eigenlijk maar 12 euro gevraagd mag worden. Een chauffeur heeft nochtans de verplichting om op meter te rijden. Onze klanten worden in het zak gezet door bepaalde individuele chauffeurs. We merken dat er op drukke avonden in Hasselt zaken gebeuren die niet kunnen. Er heerst een soort van cowboy-gehalte bij sommige taxichauffeurs. Dat mag absoluut niet gebeuren. Dat beschadigt natuurlijk ook de reputatie en het imago van onze discotheek.”

Meer controleren

Versuz wil voor alle duidelijkheid niet de taxibedrijven an sich viseren, maar wel de individuele chauffeurs die het niet te nauw met de regels nemen. “We roepen ook de zaakvoerders van taxibedrijven op om hun eigen chauffeurs meer te controleren”, zegt Smolders. “Want als de individuen dat doen, bestelen ze ook hun baas. Daar zal toch wel een verandering in moeten komen. Er zijn taxibedrijven die ervan profiteren en die horen niet thuis in het taxilandschap. Ik heb voor alle duidelijkheid nooit een probleem als mensen op een correcte manier hun geld verdienen. Ook individuele chauffeurs die op een eerlijke manier werken, zijn welkom. Ik wil er heel duidelijk aan toevoegen dat iedereen die correct werkt altijd welkom is, en dat we binnenkort overleg zullen plegen met de taxi firma’s.”

Private parking

Met de resultaten op tafel greep Versuz meteen in. Sinds enkele weken krijgen niet alle taxibedrijven meer toegang tot de private taxistandplaats van discotheek Versuz in Hasselt. De taxistandplaats ligt op privéterrein van de Versuz. De discotheek bepaalt dus zelf wie welkom is en wie niet. Welke taxibedrijven nu precies geen toegang meer krijgen tot de parking van de discotheek, wil Versuz niet zeggen. Wel is duidelijk dat het om zowel taxichauffeurs in én buiten Hasselt gaat.

Politiecontroles

Volgens Smolders bestaat er wel een waterkans dat de chauffeurs ooit van de zwarte lijst worden gehaald. “Iedereen verdient een tweede kans, maar ze zullen toch even op de blaren moeten zitten en met een duidelijk plan moeten komen,” zegt Smolders. De discotheek bracht eveneens de politie op de hoogte van de situatie. “Recent werden ook nog enkele taxibedrijven gecontroleerd door de politie”, zegt Smolders. “Bepaalde taxibedrijven waren niet in orde met hun papieren. Er zal altijd moeten gecontroleerd worden. En ik hoop dat de politie dat blijft doen.”

Onderwerpen: , ,

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

1 reactie op “Oplichting in taxiwereld ontdekt na undercover-onderzoek Hasseltse discotheek Versuz”

August Janssens|02.06.22|12:22

Beste
Super gedaan, ook wij worden geregeld geconfronteerd met dezelfde probematiek op taxiparkeerplaatsen in groot-steden is het soms dweilen met de kraan open.
Met vriendelijke groeten,
Janssens August Voorzitter Arbitragecommissie Taxi
gsm 0498 91 92 06

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.