Zuidstation Brussel

Nieuwe controle op de uitstoot van dieselmotoren

Foto: Matthias Vanheerentals / ProMedia

Vanaf 1 juli 2022 zullen de technische controlecentra de uitstoot van dieselmotoren controleren. Bij deze controle wordt gebruik gemaakt van een nieuwe technologie, namelijk een PN-meter die het aantal fijnstofdeeltjes meet dat de roetfilter niet tegenhoudt.

De controle vindt tegelijk plaats in de drie gewesten van het land en hanteert dezelfde drempelwaarden. De voertuigen waarop deze nieuwe controle betrekking heeft in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zijn voertuigen van categorie M1 (personenvervoer) en N1 (goederenvervoer), waarvoor ten minste emissienorm Euro V geldt. De andere types voertuigen zullen in de nabije toekomst een gelijkaardige controle ondergaan.

Drempelwaarden en meetresultaten 

De drempelwaarden zijn de volgende. Een meetresultaat onder 250.000 fijnstofdeeltjes/cm³ betekent dat het voertuig voldoet tot aan de volgende technische controle. Een meetresultaat tussen 250.000 fijnstofdeeltjes/cm³ en 1.000.000 fijnstofdeeltjes/cm³ geeft aanleiding tot een opmerking zonder boete en zonder een verplichting tot herstelling of een nieuwe controle, maar de werking van de roetfilter moet wel in de gaten worden gehouden. Een meetresultaat boven 1.000.000 fijnstofdeeltjes/cm³ betekent dat de filter stuk is of ontbreekt. Dit levert een rode kaart op en een rijverbod, alsook de verplichting het voertuig opnieuw te laten controleren na herstelling.

Onderwerpen:

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.