Vrouw met mondkapje. Foto: iStock / torwai

UPDATE: Corona duikt weer op

Vrouw met mondkapje. Foto: iStock / torwai (onbeperkt gebruik)

De coronacijfers stijgen weer. Dat is het geval in alle lagen van de bevolking. Bij de 40- tot 65-jarigen – de werkende bevolking zeg maar – ligt de positiviteitsratio op dit moment het hoogst van allemaal.

We praten met eerst met vakbondsman Erik Maes van het ABVV over de situatie. Hij vraagt taxibedrijven alert te zijn.  “Er is voor zover ik weet geen echt advies geformuleerd. Ik denk dat de taxibedrijven en chauffeurs die inschatting zelf of onderling moeten maken. Ik kan me voorstellen dat er wel chauffeurs en bedrijven zijn die bezorgd zijn nu de cijfers weer stijgen.”

Mondmasker

Voorlopig neemt Maes een afwachtende houding in over het mondmasker in taxi’s.  “Als taxibedrijven het nodig achten kunnen alvast de chauffeurs mondmaskers dragen en eventueel aanraden aan de klanten”, zegt Maes. “De mondmaskerdracht verplichten zal moeilijker liggen, er wordt (voorlopig althans) geen wettelijke verplichting opgelegd.”

Individuele keuze

Vakbondsman Yves Joukes van de ACLVB, voor de regio Oost-Vlaanderen, sluit zich aan bij wat Erik Maes zegt. “Voor ons is comfort en veiligheid van de chauffeur het belangrijkste. We zien dat er momenteel geen verplichtingen vanuit de overheid zijn. Het moet dus een individuele keuze van de chauffeur zijn. Als de chauffeur zich bijvoorbeeld beter voelt om een mondmasker te dragen, dan moet dat kunnen. We raden de werkgevers aan om mondmaskers te voorzien voor chauffeurs die dit wensen en eventueel reserves voor passagiers, indien dat nodig mocht zijn. We vragen wel dat het gebruik van het mondmasker in de persoonlijke keuzesfeer van de chauffeur blijft. De werkgevers mogen gerust de richtlijnen over waar plaats te nemen in de wagen en de ventilatiemaatregelen nog eens in herinnering brengen.”

Openbaar vervoer

Bij het openbaar vervoer is er al een tijdje geen mondmaskerplicht. “Al sinds het begin van de pandemie volgen we de aanbevelingen van de overheid”, zegt An Van hamme van de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB. “Momenteel is er geen mondmaskerplicht meer in het openbaar vervoer. De overheid raadt aan (maar dus geen verplichting) het mondmasker te dragen op drukke plaatsen. Deze boodschap wordt ook verspreid op onze dynamische informatieborden.”

Onderwerpen:

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.