Yves Joukes is de nieuwe taxi-vakbondsman voor Oost-Vlaanderen

Yves Joukes

Yves Joukes is de nieuwe taxi-vakbondsman van de ACLVB voor de provincie Oost-Vlaanderen. Dit betekent dat werknemers met voorstellen bij hem terecht kunnen. Hij heeft een aantal ideeën en werkpunten voor de sector. Zo wil hij een gewaarborgd minimum dagloon en pleit hij ervoor om de sector zo toegankelijk mogelijk te houden. 

Joukes heeft een aantal punten waar hij op wil wegen. “Taxichauffeur is een knelpuntberoep geworden. Door corona zijn er 2000 taxichauffeurs die de sector verlaten hebben. Daarnaast willen we ook loon naar werk. Zo moet er een gewaarborgd minimum dagloon komen in plaats van een gewaarborgd minimum maandinkomen. Als je één dag gewerkt hebt, moet die dag minstens vergoed worden aan het minimumloon. We willen daar stappen in zetten.”

Meer vrouwen

Joukes wil het beroep van taxichauffeur aantrekkelijker maken. “We willen het ook toegankelijker maken voor vrouwen. Er moeten meer sanitaire voorzieningen komen. In bepaalde steden is dat beter geregeld dan andere.” De vakbondsman denkt aan een samenwerking met de horeca. Er kan bijvoorbeeld een regeling getroffen worden met horecazaken. Het kan ook een dienst zijn vanuit een horecazaak die je aanbiedt aan je klanten. Dan kunnen chauffeurs in ruil gebruik maken van de sanitaire voorzieningen .”

Taalvereisten

Joukes heeft ook zijn mening over de taalvereisten. “Momenteel geraken vacatures in de taxisector maar moeilijk ingevuld. Als de overheid graag een tewerkstellingspercentage wil hebben van 80 procent, dan moet je soepel zijn. Er is een kwaliteitsvereiste wat taal betreft. Taal is nodig. Onze eis is echter om alles zeer praktisch te houden. De testen moet gericht zijn op de taxisector zelf. Het moet specifiek verband houden met het uitoefenen van de job.”

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.