Hasseltse Taximaatschappij (HTM) gaat onrendabele ritten weigeren

taxi HTM – beeld gekregen van HTM

Vanaf vrijdag 5 augustus wordt de hele Hasseltse binnenstad een woonerf. De Hasseltse Taximaatschappij (HTM) vreest dat de rentabiliteit van korte ritten in het gedrang komt. Ze gaan ritten weigeren indien ze niet meer renderend zijn. Dat zegt zaakvoerder Koen Swennen.

De maximumsnelheid gaat er naar beneden tot 20 kilometer per uur. De bedoeling van de stad is om voetgangers, fietsers en automobilisten gelijkwaardig te maken. De Hasseltse Taxi Maatschappij uitte donderdag hun kritiek al op TV-Limburg. “Wij gaan inderdaad ritten weigeren indien deze niet meer renderend zijn”, zegt zaakvoerder Koen Swennen aan TaxiPro. “Wij vinden het jammer voor ons cliënteel maar in dit geval moet de Stad Hasselt zijn verantwoordelijkheid opnemen. Het is een regelrechte aanslag op de verloning van onze chauffeurs en dat kan niet. Een stadsrit wordt berekend op de afstand en niet op de tijd. Mijn chauffeur gaat veel te veel tijd verliezen ten opzichte van de rit zelf. Op sommige stukken zullen we dubbel zo lang onderweg zijn.”

Opgesloten in stad

Swennen maakt zich ook zorgen over de verlaagde snelheid van 20 kilometer per uur. “Alle begrip dat men de “auto” wil weren uit de stad maar wat met de ouderen die in serviceflats/rusthuizen wonen binnen deze perimeter”, zegt Swennen “Zij worden opgesloten in hun eigen Stad. 20 kilometer per uur is echt zeer laag en het tijdverlies is enorm. De Stad verstopt zich achter het argument dat er minder – lees geen verkeer meer zal zijn – maar ook taxi’s mogen slechts 20 kilometer per uur in deze perimeter. Het verkeer gaat verhogen op de Kleine Ring waar men nog 50 kilometer per uur mag rijden.”

Marktdagen

Swennen maakt zich zorgen over de marktdagen. “Ik mag er niet aan denken wat er gebeurt op dinsdag en vrijdag wat marktdagen zijn in Hasselt en veel volk op de been brengt. Het ziet er nu allemaal heel mooi uit maar wacht eens tot 01 september 2022 wanneer de scholen beginnen en  iedereen terug aan het werk gaat. Dan heb ik nog maar gezwegen over de opening van het academiejaar wat opnieuw samenvalt met de opening van Hasselt Kermis, het jaarlijkse verkeersinfarct. We vinden het zeer jammer dat de Stad Hasselt ons niet eerst heeft gecontacteerd, maar van de andere zijde is dit ook logisch. De verstandhouding is al geruime tijd verzuurd en taxi is zeker “geen” prioriteit in Hasselt. Maar dat is nog een ander verhaal ….”

Woonerf

Het woonerf – en dus de 20 km/u – zal ingevoerd worden in de binnenstad vanaf vrijdag 5 augustus. Zoek- en sluipverkeer wordt ontmoedigd, maar iedereen die met de wagen in de stad moet zijn zal er geraken. Met de gewijzigde verkeerssituatie wil de stad Hasselt de binnenstad beter bereikbaar maken. “We verminderen het sluipverkeer”, zegt Loes Mispoulier, kabinetschef van schepenen Marc Schepers & Habib El Ouakili. “Elke wagen zal toegang tot de stad blijven hebben. We zorgen dat iedereen op de juiste plek op het juiste moment kan zijn.”

Geen hinder voor taxisector

De taxi’s zullen normaal geen hinder ondervinden. “De taxisector wordt niet geraakt door de maatregelen die we invoeren om onze binnenstad aangenamer en bereikbaarder te maken voor alle gebruikers”, zegt Loes Mispoulier. “Ze zullen zelfs sneller kunnen circuleren. Taxi’s zullen in bepaalde gevallen zelfs toegang krijgen tot straten waar andere gebruikers die er niet moeten zijn, geen toegang hebben. De straten moeten nog bepaald worden.” Er volgt in het najaar nog meer overleg met de taxisector.

HTM, station Hasselt

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.